Ο Έρογλου απέρριψε την πρόταση Αναστασιάδη για το κοινό ανακοινωθέν




Του Αριστείδη Βικέτου

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για θετικές εξελίξεις στο κυπριακό, μετά την απόρριψη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου του προσχεδίου συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν για έναρξη των διαπραγματεύσεων, το οποίο είχε υποβάλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Για την απόρριψη της πρότασης ενημέρωσε τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκοκυπριακή  πλευρά έκανε  αλλαγές στο προσχέδιο , οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγη ανέφερε ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο την διαβούλευση για την συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά  θα επανεκτιμήσει τα νεά δεδομένα  και θα αποφασισει για τους  περαιτέρω χειρισμούς  μόλις επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πάντως, η  ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διακόπτει την προσπάθεια , αλλά, όπως τονίζεται αρμοδίως, θεωρεί ότι έφθασε στα όρια των υποχωρήσεών της και ότι «από τη στιγμή που δεν παίρνει τα πιο θεμελιώδη πράγματα που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν μπορεί ούτε να γίνει συνάντηση των ηγετών, ούτε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, διότι θα οδηγηθούν από την αρχή σε αδιέξοδο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: