Οξυνση της κρίσης – Γίνονται παράνομες επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος




Στις παράνομες επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, ως συνέπεια της όξυνσης της κρίσης και της υψηλής ανεργίας, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Oliver Staley στο BLOOMBERG με τίτλο «Unemployed Greeks Reconnect as Underground Electricians Defy Law».

Παραθέτοντας μαρτυρίες πολιτών και αξιωματούχων το δημοσίευμα προσεγγίζει ένα από τα οδυνηρά προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση και το οποίο οξύνεται λόγω της χειμερινής περιόδου και της ανάγκης των πολιτών για θέρμανση.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί μια ακόμη δοκιμασία για τους Έλληνες ανέργους, που ανέρχονται σήμερα στο 1,37 εκ., δηλαδή στο 27% του ενεργού πληθυσμού. Οι αποσυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθαν, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, στις 257.002, προκαλώντας μια αύξηση 5,4% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι αποσυνδέσεις έχουν παράλληλα προκαλέσει την εμφάνιση ενός κύματος ηλεκτρολόγων που αναλαμβάνουν να επανασυνδέσουν παράνομα το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος μία στις δέκα από τις επανασυνδέσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος έγινε παράνομα.

Η πρακτική αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διαμαρτυρίας και αντίστασης που σαρώνει την Ελλάδα. Οργισμένοι πολίτες έχουν ιδρύσει επιτροπές αλληλεγγύης, καταλαμβάνοντας δημόσια κτίρια, διανέμοντας είδη διατροφής και φάρμακα, ενώ συνέβαλλαν στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, ως του σημαντικότερου φορέα της αντιπολίτευσης.

Από το 2010, ως μέρος των μέτρων λιτότητας που ζήτησαν οι διεθνείς πιστωτές, η Ελλάδα έχει επιβάλλει νέους φόρους, περικόπτοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες, τους μισθούς και τις συντάξεις. Οι αυξήσεις στον φόρο κατανάλωσης έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 59% σε σχέση με το 2007.

Ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι το εισόδημα των φτωχότερων Ελλήνων (10% του συνολικού πληθυσμού) είναι φέτος το μισό σε σχέση με το 2009, ενώ μόλις το 19% των ανέργων λαμβάνει επιδόματα, μολονότι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως δικαιολογημένη μορφή αντίστασης κατά της οικονομικής αδικίας την παράνομη επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. «Αντιμετωπίζουμε την ανυπακοή των πολιτών ως ένα καλόπιστο γνώρισμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας» τόνισε.

Η ΔΕΔΔΗΕ, η εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, έχει επιβεβαιώσει 3.500 περιπτώσεις παράνομης επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ 310 περιστατικά έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας Μελίνα Καλαμπόκα.

Η εταιρεία δεν επιθυμεί τη δίωξη των ατόμων με περιορισμένα εισοδήματα ή των κοινωνικά ευαίσθητων οικογενειών, δήλωσε η κα Καλαμπόκα προσθέτοντας ότι οι παράνομες επανασυνδέσεις έχουν πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα και κυρίως θα μπορούσαν να αποδειχθούν θανατηφόρες. Σημείωσε επίσης ότι οι εν λόγω ενέργειες είναι άδικες ως προς τους άλλους καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-05/unemployed-greeks-reconnect-as-underground-electricians-defy-law.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: