Μηταράκης: Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας η δημιουργία θέσεων εργασίας




Της Άννας Καραγιαννοπούλου

“Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ήταν το θέμα της ομιλίας του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτη Μηταράκη, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον.

Σε δηλώσεις του προς την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι 4 είναι οι άξονες τους οποίους θα προωθήσει η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας είναι πρώτον η ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.  Όλη η Ευρώπη έχει επηρεαστεί βαθύτατα από την οικονομική κρίση και πρέπει όχι μόνο να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά να πετύχουμε τροχιά ανάπτυξης με θέσεις εργασίας.  Η δεύτερη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας είναι η συνοχή στην Ευρωζώνη και η προώθηση αποφάσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με την τραπεζική ένωση.  Η τρίτη προτεραιότητα είναι κάτι που η Ελλάδα εισάγει ως θέμα συζήτησης στην Ευρώπη και είναι μια κοινή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση και την ασφάλεια, γιατί οι χώρες που βρισκόμαστε στα σύνορα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε δυσανάλογα πληγεί από το κύμα προσφύγων που έχουμε δει από διάφορες χώρες.  Τέταρτον, ως θαλάσσια χώρα θέλουμε να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική θαλάσσιας ανάπτυξης το οποίο έχει να κάνει και με τις ειδικές οικονομικές ζώνες, με την διαχείριση ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται στις θάλασσες μας, ως προτεραιότητα ανάπτυξης».

Αναλαμβάνοντας αυτή τη χρονική περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της, σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες οι οποίες φαίνονται στα οικονομικά αποτελέσματα, έχει κάνει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, όμως περνάμε μια κοινωνική κρίση με 27% ανεργία και πάνω από 50% στα νέα παιδιά. Η μεγάλη προτεραιότητα, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Προεδρίας μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στα πλαίσια αυτής ακριβώς της προσπάθειας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων, τάσσεται και η προώθηση της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, που ο κ. Μιταράκης χαρακτήρισε ως έναν απ’ τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τόνισε ότι «η συνεργασία ΕΕ- ΗΠΑ είναι κάτι βαθύτερο από μια απλή οικονομική συμφωνία».  Ο έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ όταν θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, η οποία θα ωφελήσει σημαντικά και την ελληνική οικονομία.

«Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας, η αύξηση των εξαγωγών, η βελτίωση του τουριστικού κλίματος, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.  Είμαστε μια χώρα που δεν θα έπρεπε και κακώς στο παρελθόν φοβηθήκαμε τον ανταγωνισμό.  Είμαστε μια χώρα που μας συμφέρει ο κόσμος να είναι ανοιχτός για τα ελληνικά προϊόντα.  Η συμφωνία ΤΤΙP θα δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα το οποίο κυρίως οι μικρότερες χώρες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επηρεάζονται δυσανάλογα όταν υπάρχουν εμπόδια απ’ τις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν την τεχνογνωσία να τα αντιμετωπίσουν. Οι μικρές χώρες, λοιπόν, θα έχουν δυσανάλογα θετικό αποτέλεσμα από το ποιο ανοιχτό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τον σεβασμό των εταίρων της για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι τώρα και αυτό μας δίνει ισχυρότερα πολιτικά επιχειρήματα για τα διάφορα θέματα που απασχολούν τη χώρα, επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.

Μετά την ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο Έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε επίσης συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα, Κρίστοφερ Σμάρτ, καθώς και συνάντηση με την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Μίριαμ Σαπίρο, με την οποία συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία (ΤΤΙP) ΗΠΑ-ΕΕ.

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/mitarachi-csis-washington/1810038.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: