Κλειδί η «αδιαίρετη κυριαρχία» – Επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις ασάφειες των προσχεδίων




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η λέξη κλειδί που θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται να είναι «η ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία». Η τουρκική πλευρά μέχρι και χθες δεν απάντησε στο προσχέδιο που διαβίβασε η ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ οι διεργασίες συνεχίζονται, με πρωταγωνιστή τώρα τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ ενώ σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια από τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Καθίσταται δε σαφές πως η Λευκωσία σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το προσχέδιο που κατέθεσε, τότε θα το αποσύρει και θα παραπέμπει εφεξής στα ψηφίσματα ως βάση διαπραγματεύσεων.

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα έχουν ανταλλαγεί προσχέδια και όπως προκύπτει από το περιεχόμενο τους, υπάρχουν πολλές ασάφειες ως προς τα ζητήματα που άπτονται των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Υπάρχουν δε και αναφορές που δημιουργούν ανησυχίες καθώς χαρακτηρίζονται από ασάφεια, που παραπέμπει στη δυνατότητα να τύχουν τέτοιες πρόνοιες πολλαπλών ερμηνειών.

Είναι σαφές πως υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι καταγράφεται το θέμα του κατάλοιπου εξουσιών που θα ασκούν τα συνιστώντα κρατίδια, χωρίς ουσιαστικά να καθορίζονται οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει αναφορά σε κυριαρχία που θα εκπηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Η κυριαρχία, συνήθως, πηγάζει από το λαό.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, προς τους οποίους διαβίβασε τις προηγούμενες ημέρες όλα τα προσχέδια, που έπεσαν την περίοδο αυτή στο τραπέζι. Από τη συζήτηση προκύπτει ότι το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις ενώ ο ΔΗΣΥ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση. Το ΑΚΕΛ επανέλαβε τις θέσεις του ενώ τελική αξιολόγηση θα κάνει στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Οι επιφυλάξεις αφορούν και τις ασάφειες, οι οποίες όπως αναφέρθηκε «κρύβουν παγίδες».

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι «στο Συμβούλιο Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις τελευταίες διαβουλεύσεις κυρίως γύρω από την κοινή διακήρυξη. Υπήρξαν και εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί, κάποιες ανησυχίες γύρω από το θέμα και επελέγη όπως μη γίνουν δηλώσεις επί του περιεχομένου της συζήτησης διότι βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή και δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να γίνει μια διαπραγμάτευση δημοσίως».

Ερωτηθείς αν ενώπιον των αρχηγών τέθηκε προσχέδιο από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπήρξαν όχι ένα, αλλά δυο-τρία έγγραφα– όχι όμως από τα Ηνωμένα Εθνη- και έχουν ενημερωθεί πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες κάποιων εγγράφων τα οποία είναι έγγραφα υπό διαβούλευση. Δεν έχει κάτι οριστικό, δεν έχει κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει ακόμα και την επόμενη στιγμή. Για αυτό λέω, επειδή ακούγονται διάφορα, ότι γνωρίζουν όλοι εκ πείρας πως στο Κυπριακό μπορεί να είσαι και πολύ κοντά και την ίδια στιγμή και πολύ μακριά γύρω από μια συμφωνία. Ακόμα και μια λέξη μπορεί να αλλάξει πολλά».

Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: