Κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup για διάσωση τραπεζών με βάση το κυπριακό πρότυπο




Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του CNBC («Europe outlines plan on closing troubled banks») αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για την διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.

Η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία διάσωσης ανάλογης με τη διάσωση της Κύπρου, όπου πρώτα θα αξιοποιούνται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στη συνέχεια, εάν απαιτηθεί περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.

«Κατά τη γνώμη μου, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ενώ, κατά τα πρώτα χρόνια κυρίως, θα υπάρχει κάποια μορφή εθνικής ευθύνης. Και εάν αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί», δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem.

http://www.cnbc.com/101263206

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας για την πραγματοποίηση του επόμενου βήματος προς την τραπεζική ένωση τέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το ζήτημα της επιβάρυνσης του κόστους των αποτυχημένων τραπεζών θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανταπόκριση των Alex Barker και Peter Spiegel για τους FINANCIAL TIMES («Banking Union Framework Set out by EU»).

Ένα συμβιβαστικό προσχέδιο συμφωνίας ορίζει την παραχώρηση ισχύος των κ-μ σε μια κεντρική αρχή αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών και την δημιουργία κοινού δικτύου χρηματοδότησης. Αποφασίστηκε η σύσταση ενός σώματος που θα ευθύνεται για τις προτάσεις ανακεφαλαιοποίησης ή κλεισίματος των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Θα απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή σε περίπτωση μη υιοθέτησης κάποιας πρότασης, η πλειοψηφία των ψήφων των κ-μ της τραπεζικής ένωσης, ενώ το κ-μ στο οποίο βρίσκεται μια τράπεζα θα μπορεί να ασκεί βέτο, αν απαιτείται η χρήση δημοσίων εσόδων για τη διάσωση της τράπεζας. Τα κεφάλαια της αρχής θα προέρχονται από τα κεφάλια εθνικών αρχών (αναμένεται να καθοριστεί το ύψος τους, το τελικό ποσό θα ανέρχεται πάντως στα €55 δις) για μια δεκαετία, ενώ στη συνέχεια θα αντλούνται από ειδικό φόρο που θα επιβάλλεται στις τράπεζες και στους βασικούς μετόχους.

Οι μεγάλες χώρες διαθέτουν περισσότερους ψήφους και μπορούν να παρεμποδίσουν την αποδέσμευση ποσών, αν το επιθυμούν. Το ζήτημα της χρηματοδότησης χρήζει εν γένει περαιτέρω επεξεργασίας, καθώς υπάρχουν διαφωνίες, κυρίως από τη Γερμανία. Θα χρειαστεί η υπογραφή μιας διακυβερνητικής συνθήκης, γεγονός που δεν θα γίνει ευμενώς αποδεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που δεν τάσσεται υπέρ των συμφωνιών που γίνονται στο περιθώριο των ευρωπαϊκών συνθηκών.

http://www.ft.com/cms/s/0/f65fa1ee-61e6-11e3-aa02-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: