Το 2014 είναι χρονιά εκλογών για την Αμερική




Ρεπορτάζ VOA News

Τον Νοέμβριο του 2014 οι Αμερικανοί πολίτες θα κληθούν να ανανεώσουν ολόκληρο το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και 33 από τους 100 γερουσιαστές που υπηρετούν στο αμερικανικό Κογκρέσο.Η προεκλογική αυτή περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητα του να σημειώνει σημαντική πτώση, τους τελευταίους μήνες. Εάν το αρνητικό κλίμα για την αμερικανική κυβέρνηση συνεχιστεί την χρονιά που θα διανύσουμε, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικό για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ρεπουμπλικανός Τζον Μπέινερ, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος του ευελπιστούν ότι δίνοντας έμφαση στην προβληματική μεταρρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ΗΠΑ, που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα, θα πετύχουν αύξηση των εδρών της παράταξης τους στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Η επίθεση έχει ξεκινήσει ήδη με τον κ. Μπέινερ να διερωτάται πρόσφατα «γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό και υποσχέθηκε ότι θα μπορούν, όσοι επιθυμούν, να διατηρήσουν το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που διέθεταν; Γιατί η μεταρρύθμιση αυτή αναγκάζει τους αμερικανούς να χάσουν την πρόσβαση που είχαν στους γιατρούς που ήθελαν;»

Οι δημοκρατικοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι η δημόσια αποδοχή της μεταρρύθμισης θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποτυχία μας να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία του νέου προγράμματος, έχει ρίξει την ευθύνη στην πλάτη του δημοκρατικού κόμματος, ανεξάρτητα με τις προσπάθειες που κάνουν, απλά και μόνο επειδή βγήκαν μπροστά και στήριξαν την μεταρρύθμιση αυτή».

Ο αμερικανός αναλυτής, Τζον Φόρτιερ, υποστηρίζει ότι στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα πάντα χάνει έδρες και η απώλεια αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην συνέχιση της μεταρρύθμισης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως είπε «νομίζω ότι η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί από τώρα μέχρι τις εκλογές θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η αβεβαιότητα του αμερικανικού λαού αλλά και η αβεβαιότητα πολλών δημοκρατικών υποψηφίων που εξετάζουν με έντονη ανησυχία το πώς θα επηρεαστούν οι ίδιοι».  

Η δυσαρέσκεια των αμερικανών απέναντι στο Κογκρέσο είναι έντονη, κυρίως μετά το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου πριν από μερικούς μήνες, αναφέρει ο Πίτερ Μπράουν, αναλυτής του ερευνητικού κέντρου Κουινίπιακ.

«Οι αμερικανοί είναι εξοργισμένοι. Βλέπουν αυτά που γίνονται στην Ουάσιγκτον και ξύνουν τα κεφάλια τους διερωτώμενοι “μπορούν άραγε αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν κάτι;”», υποστηρίζει ο αναλυτής Μπράουν.

Παράλληλα, τα μέλη του Κογκρέσου που χαίρουν της υποστήριξης της συντηρητικής παράταξης “Tea Party” έχουν δεχθεί και τις περισσότερες επικρίσεις από μέρους των αμερικανών και το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια εσωκομματική αντιπαλότητα μεταξύ των μελών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, δηλώνει ο ρεπουμπλικανός αναλυτής Φορντ Ο’ Κόνελ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πολλοί μετριοπαθείς ρεπουμπλικανοί είναι εξοργισμένοι με τα μέλη του “Tea Party” και όχι μόνο με τους δημοκρατικούς. Και το ερώτημα είναι το εξής: είναι διατεθειμένοι (το Tea Party) να αλλάξουν την τακτική τους και τα μηνύματα που στέλνουν στον κόσμο;»

Ο Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Τζον Μπέινερ, τα έβαλε πρόσφατα με τις υπερσυντηρητικές ομάδες που αντιτίθενται σε οποιοδήποτε συμβιβασμό.

«Νομίζω ότι παραπλανούν τους οπαδούς τους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «έχω την εντύπωση ότι φέρνουν τους ψηφοφόρους μας σε δύσκολη θέση και εντέλει νομίζω ότι έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία που διέθεταν», επεσήμανε ο Τζον Μπέινερ.

Ωστόσο, ο πολιτικός αναλυτής Ρόουντς Κούκ, υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά τις επερχόμενες εκλογές και αυτό γιατί στις εκλογές του 2010 οι ρεπουμπλικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο του σώματος από τους δημοκρατικούς και από τότε διαθέτουν την πλειοψηφία.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το πιο πιθανό είναι ότι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των ρεπουμπλικανών και η μεγάλη μάχη, στις εκλογές του Νοέμβρη, θα παιχτεί για τον έλεγχο της Γερουσίας, τονίζουν οι περισσότεροι αμερικανοί αναλυτές.

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/us-politics-yearender/1816823.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: