ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν ότι διαφωνούν στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης




Του Δημήτρη Μανή

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας με αφορμή την πολιτική κρίση στην Ουκρανία παραχώρησε στη ΦτΑ ο αμερικανός Πρέσβης στη Μόσχα, Μάικλ Μακφόλ.

«Νομίζω ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν ότι διαφωνούν στον τρόπο αντιμετώπισης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε ο κ. Μακφόλ και πρόσθεσε ότι «προσεγγίζουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις φιλοδοξίες του ουκρανικού λαού. Νομίζω ότι η θέση μας αυτή είναι ξεκάθαρη και δεν πιστεύω ότι πρόκειται να αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Πρέσβης.

   Ο Μάικλ Μακφόλ τόνισε ότι η συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας, την τελευταία χρονική περίοδο, έχει να επιδείξει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, όπως συνέβη στη Συρία ή στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει «σημαντικές διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών και η ουκρανική κρίση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα».

   «Αυτό που έχει καταφέρει η κυβέρνηση Ομπάμα, στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, είναι ότι μπορούμε να δημιουργούμε πρόοδο σε κάποια ζητήματα ενώ έχουμε διαφορές σε κάποια άλλα, χωρίς αυτά να συνδέονται μεταξύ τους και νομίζω ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι ακριβώς σε αυτή την φάση» τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα.

  Σήμερα, Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για την συγκεκριμένη συνάντηση είναι μεγάλες, όσον αφορά τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ουκρανία για την μη υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ και την ενίσχυση των εμπορικών της σχέσεων με την Μόσχα, που αποφάσισε στα μέσα του περασμένου μήνα.

   Σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σημαντικό δάνειο προς την Ουκρανία, το οποίο θα συμφωνηθεί κατά τις συνομιλίες της Τρίτης. Επίσης Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πιθανή και η μείωση των τιμών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

   Το κυβερνών κόμμα της Ουκρανίας σχεδιάζει ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει να εξευμενίσει την αντιπολίτευση που συνεχίζει τις μαζικές διαδηλώσεις.

   Βουλευτές του κόμματος του Προέδρου Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάρωφ, και του ζήτησαν «ανασχηματισμό σε ποσοστό 90%» του κυβερνητικού σχήματος.

  Προηγουμένως, ο κ. Γιανούκοβιτς είχε προβεί σε υποχωρήσεις προς τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, προτείνοντας μέτρα όπως την απόλυση ανώτερων αξιωματούχων της αστυνομίας για τις βιαιότητες σε βάρος διαδηλωτών. Η αντιπολίτευση, ωστόσο απέρριψε τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντας τες ημίμετρα και ζητά την παραίτηση του κ. Αζάρωφ, καθώς και νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

   Οι συμφωνίες που θα επιτευχθούν μετά την συνάντηση Γιανούκοβιτς – Πούτιν αποτελούν κινήσεις της Ρωσίας που αποσκοπούν στην διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής επιρροής που διαθέτει στην Ουκρανία. Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι στόχος των συνομιλιών είναι να καταλήξουν σε έναν «περιεκτικό οδικό χάρτη» ο οποίος θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τον οριστικό τερματισμό των εμποδίων στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

     Από την πλευρά τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο εξέλιξης της κατάστασης. Ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, σε μήνυμα του στο Twitter την Κυριακή ανέφερε ότι η ΕΕ παγώνει τις εργασίες όσον αφορά την εμπορική και πολιτική συμφωνία με την Ουκρανία εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της ουκρανικής κυβέρνησης.

   Στην Ουκρανία βρέθηκαν το σαββατοκύριακο και δύο αμερικανοί γερουσιαστές, ο δημοκρατικός Κρις Μέρφι και ο ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν, για να εκφράσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ο Γερουσιαστής Μακέιν μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα σας, στο δικαίωμα του ουκρανικού λαού να αποφασίζει για το μέλλον του ελεύθερα και ανεξάρτητα». Στο ίδιο κλίμα, ο Γερουσιαστής Μέρφι ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι με την Ουκρανία και το μέλλον την Ουκρανίας είναι με την Ευρώπη».

   Η διασφάλιση μιας συμφωνίας με την Ουκρανία θα αποτελέσει προσωπική «γεωπολιτική νίκη» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ονειρεύεται την δημιουργία μιας πολιτικής και οικονομικής ένωσης που θα ξεκινά από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και θα φθάνει μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/us-russia-ukraine/1811653.html

Φωτογραφία VOA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: