Εορταστική εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης Βυζαντινής Τέχνης στην Ουάσιγκτον




Στους μεγαλοπρεπείς χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, οι  υψηλού επιπέδου καλεσμένοι από τον χώρο της πολιτικής, των MΜΕ, της Τέχνης, των χορηγών, καθώς και τα μέλη της ελληνικής Πρεσβείας, παρευρέθησαν σε μία λαμπρή εκδήλωση εορτασμού των εγκαινίων της  έκθεσης ‘Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections’.

Η έκθεση φιλοξενείται με εξαιρετική επιτυχία στην αμερικανική πρωτεύουσα, από 6 Οκτωβρίου 2013.

Με τη συνοδεία αυλού και την προσφορά πλούσιου ελληνικού μπουφέ, που καθημερινά προσφέρει το εστιατόριο της Πινακοθήκης – σε ταύτιση γευσιγνωσίας και τέχνης- λόγω της Ελληνικής Έκθεσης, οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στις αίθουσες με τα μοναδικά εκθέματα, με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την Βυζαντινή Τέχνη, προάγγελο της  Δυτικής  Αναγέννησης.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, ο Αμερικανός βουλευτής και συμπρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ελλάδα, Gus Bilirakis, οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Άρης Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) και Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, γνωστοί αμερικανοί δημοσιογράφοι, και η ελίτ της κοινωνικής αμερικανικής ζωής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τις 2 Οκτωβρίου παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά,  και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, αλλά ματαιώθηκαν λόγω της διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής Κυβέρνησης.

170 σημαντικά έργα, που θα εκτίθενται έως τις 2 Μαρτίου 2014 στην Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, συνθέτουν την πρώιμη, μέση και ύστερη περίοδο του Βυζαντίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ελλαδικό χώρο, από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο απόθεμα από σπάνιες επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες, χειρόγραφους κώδικες, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, μωσαϊκά δάπεδα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, και κεραμικής καθώς και βαρύτιμα υφάσματα.

Την έκθεση διοργανώνει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Γκέτι του Λος Άντζελες, όπου και θα μεταφερθεί για την περίοδο από 9 Απριλίου έως 25 Αυγούστου 2014.

Το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας της Πρεσβείας συμμετείχε ενεργά τόσο οργανωτικά, με ημερίδα για τα αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και επικοινωνιακά με σειρά ενημερώσεων – λόγω των παράλληλων σχετικών εκδηλώσεων που διατρέχουν την Έκθεση – μέσω έντυπου αλλά και ηλεκτρονικού υλικού στο διαδίκτυο και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: