Ενώ η Τρόικα επιστρέφει σήμερα, ο Στουρνάρας ελπίζει στη δόση του ενός δισεκατομμυρίου




Ρεπορτάζ Mega Channel

Σήμερα αναμένεται η απάντηση της τρόικας για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα αμυντικά συστήματα, θέμα το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Μετά τη λήξη του Eurogroup ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως στόχος της Ελλάδας είναι η εκταμίευση του ποσού εντός του έτους και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα αυτό. Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό των ΕΑΣ σε στρατιωτικό και εμπορικό τμήμα, εκ των οποίων το δεύτερο θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και θα διαλυθεί, ενώ η βιωσιμότητα του πρώτου θα αξιολογηθεί σε ένα χρόνο από σήμερα.

Στην περίπτωση που δεν είναι βιώσιμο τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πως το στρατιωτικό κομμάτι ενδεχομένως να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα μέσα σε αυτό το έτος. Ο ίδιο εξέφρασε την ελπίδα ότι η τρόικα θα δώσει θετική απάντηση αύριο για την ελληνική πρόταση, ενώ νωρίτερα και μετά τη λήξη του Eurogroup συναντήθηκε και με τον Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε πως η τρόικα επιστρέφει σήμερα και μόνο για μια εβδομάδα, ενώ θα επανέλθει τον Ιανουάριο με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Επιστρέφει η Τρόικα αλλά…

Την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας αύριο στην Αθήνα ανακοίνωσαν μετά το αποψινό Eurogroup ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλούμ και ο επίτροπος Οικονομικώμ, Όλι Ρεν. Ωστόσο και οι δύο τόνισαν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και θα καταβληθεί προσπάθεια να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

“Η τρόικα μας ενημέρωσε πως επιστρέφει αύριο στην Αθήνα για να συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές Αρχές ώστε να επιλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία που πρέπει να νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους. Αλλά ρεαλιστικά είναι πολύ πολύ δύσκολο εάν όχι αδύνατον να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου, έτσι η τελική συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουν.

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν τόνισε πως η τρόικα επιστρέφει για συζητήσεις μιας εβδομάδας και πρόσθεσε: “Όπως γνωρίζετε οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη συνεχίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή την εβδομάδα την Τετάρτη οι επικεφαλής της αποστολής μας θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα επικεντρωθούν σε θέματα που πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Βεβαίως θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα είναι δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους. Περιμένουμε ότι οι επικεφαλής της αποστολής μας θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία”.

Και οι δύο τόνισαν πως η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση σταθερότητας, ωστόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε στην τήρηση των δεσμεύσεων ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή στήριξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πρέπει να γίνει ακόμα αρκετή δουλειά και όπως λέω πάντα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στον αγώνα τους να βγουν από την κρίση, να βγουν από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει και εκείνοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα εξακολουθήσουμε να τους στηρίζουμε όπως έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια”.

Τα αγκάθια παραμένουν, κυρίως στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για το οποίο η κυβέρνηση δηλώνει προετοιμασμένη να νομοθετήσει μονομερώς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, μίλησε για πρόοδο της Ελλάδας και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην υπάρχει η εκκρεμότητα με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: