Εγκριση πρόσβασης για τον TAP




Ένα σημαντικό εμπόδιο στην κατασκευή του TAP ξεπεράστηκε, μετά την υπερ-ψήφιση του ελληνικού Κοινοβουλίου στις 2 Δεκεμβρίου να παραχωρήσει στον αγωγό πρόσβαση στο ελληνικό έδαφος, γράφει ο μπλόγκερ Nick Cunningham για την CHRISTIAN SCIENCE MONITOR («Greece OKs Major Natural Gas Pipeline to Europe»).

Η σύνδεση του Νοτίου Διαδρόμου θα πραγματοποιήσει και ένα στρατηγικό στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποστήριζε εδώ και καιρό την εξαγωγή αζέρικου πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχετίζεται περισσότερο με την οικονομική ανάπτυξη και λιγότερο με την ενεργειακή ασφάλεια. Η κατασκευή του ΤΑΡ εξασφαλίζει την εισροή σημαντικών ποσών στην ελληνική οικονομία, ως τίμημα διεύλεσης.

Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε τον Μάρτιο του 2013, «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στη Νότια Ευρώπη … θα φέρει ξένες επενδύσεις αξίας άνω των €1,5 δις στην Ελλάδα». Εκκρεμεί η έγκριση της ιταλικής κυβέρνησης και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2015, με την πρώτη μεταφορά στην Τουρκία να έχει προγραμματιστεί για το 2018 και στην Ευρώπη για το 2019.

http://www.csmonitor.com/Environment/Energy-Voices/2013/1204/Greece-OKs-major-natural-gas-pipeline-to-Europe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: