Δυστυχώς επικρατούν οι υπέρμαχοι της λιτότητας στην παγκόσμια οικονομία




Οι υπέρμαχοι της λιτότητας  συνεχίζουν, προς το παρόν τουλάχιστον, να κερδίζουν τον πόλεμο σχετικά με τον  τρόπο σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρει ο Jeff Cox σε άρθρο του  στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «So far at least, austerity is winning the  war».

Είτε πρόκειται για την  Ευρωζώνη, είτε για το Ηνωμένο βασίλειο, είτε για τις ΗΠΑ, οι οικονομίες τους  ανακάμπτουν όχι μέσω της αύξησης των άμεσων κρατικών δαπανών, αλλά αντίθετα μέσω  του περιορισμού τους.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης  αναφορά στην Ελλάδα και στην έκθεση του οίκου Fitch που δημοσιοποιήθηκε  στις αρχές της εβδομάδας και όπου κρίνεται «αξιοσημείωτη» η ικανότητα της χώρας  στην προσαρμογή των δημοσιονομικών της πολιτικών, ενώ όχι πολύ μακριά στο  παρελθόν αμφισβητούνταν η θέση της στην Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των ελληνικών  δεκαετών ομολόγων που είχαν φθάσει στο 50% έπεσαν τώρα κάτω από το  9%.

Η Fitch μολονότι διατήρησε  το B- στην  αξιολόγησή της για την Ελλάδα εξήρε παράλληλα την πρόοδο της χώρας στην  αναμόρφωση των δημοσιονομικών της.

«Τα πρωτογενή δημοσιονομικά  πλεονάσματα είναι ορατά, ενισχύοντας την προοπτική σταθεροποίησης της αναλογίας  δημοσίου χρέους και ΑΕΠ» επεσήμανε ο Fitch σημειώνοντας ότι «η  Ελλάδα κατέγραψε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο οφείλεται κυρίως στην σοβαρή συμπίεση των εισαγωγών και στην  ελάφρυνση του χρέους. Αντανακλά ωστόσο και την μικρή ανάκαμψη στις εξαγωγές  προϊόντων, στα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό και στην σημαντική αύξηση των  μεταβιβάσεων από την ΕΕ. Μακροπρόθεσμα ωστόσο τα πλεονάσματα δεν είναι  βιώσιμα».

http://www.cnbc.com/101250267

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: