Αποτελεί εφιάλτη η επιστροφή του Σόιμπλε




Κατά τον Phillip Inman, η επιστροφή του Wolfgang Schäuble στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του αποτελεί εφιάλτη για την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (GUARDIAN, «Schäublefreude Revisited»).

Δεδομένης της ισχύος της γερμανικής οικονομίας, ο Schäuble διαθέτει ισχυρή ψήφο και το δικαίωμα άσκησης βέτο σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφορικά με την οικονομική κατεύθυνση της ευρωζώνης. Η επανατοποθέτησή του αποτελεί ένα μήνυμα για τους ανειδίκευτους, τους κακοπληρωμένους και τους νέους της Ευρώπης ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, ενώ τα κέρδη της ανάκαμψης θα προωθηθούν στους ηλικιωμένους και τους εύπορους.

Η παραίτηση του Jörg Asmussen του έδωσε την ευκαιρία να τοποθετήσει στη θέση του την Sabine Lautenschläger, της οποίας ο ρόλος θα είναι να αντισταθεί σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ή οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια της ΕΚΤ να μειώσει το κόστος του δανεισμού, κάτι που θα δυσχεράνει την αποπληρωμή των δανείων για την περιφέρεια.

Οι Γερμανοί φοβούνται ότι οι χώρες της περιφέρειας ‘σαν παιδιά, θα χαλάσουν τα χρήματα που τους δίδονται στα γλυκά’ σχολιάζει ο συντάκτης σκωπτικά.

http://www.theguardian.com/global/economics-blog/2013/dec/16/wolfgang-schauble-finance-minister-austerity

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: