Αναστασιάδης: «Παρά τις διαφωνίες θα προχωρήσω» – Ο Νταβούτογλου μοιράζει ψευτιές




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν,  αποκάλυψε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχειρεί με εκστρατεία να πείσει πως  η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς και πως «οι διαφορές είναι μικρές και φραστικές».

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στον Πρόεδρο, όταν είχαν χθες στις 3 το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη. Σημειώνεται πως αυτό τον ισχυρισμό το διατυπώνει ο Νταβούτογλου σε όλους τους συνομιλητές του, όπως ο Βρετανός ομόλογός του.

Ο Πρόεδρος ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα, πως δεν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός καθώς η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται τη θέση για μία κυριαρχία, που είναι κεφαλαιώδους σημασία για τη Λευκωσία. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον Μπαν Κι Μουν πως «παρά τη διαφωνία του Εθνικού Συμβουλίου» θα παρουσιάσει νέα πρόταση για το κοινό ανακοινωθέν. Η πρόταση αυτή, που συμφωνήθηκε στην ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ήταν έντονα εναντίον της πρότασης ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, διατύπωσαν πιο ήπιες θέσεις.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει προβεί σε μια αλλαγή, επί του κειμένου που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Έθνη το περασμένο Σάββατο, που φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε (υπέβαλε δική της πρόταση στις 13 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς γίνεται αναφορά σε μια κυριαρχία, όπως απολαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, άρθρο 2, η οποία θα προέρχεται από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους μαζί (both). Έφυγε δηλαδή, η διατύπωση ότι η κυριαρχία προέρχεται ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Είναι σαφές πως ο βασικός κορμός του εγγράφου, παραμένει, όπως και το ζήτημα με το κατάλοιπο εξουσίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει, όπως σε περίπτωση διαφωνίας, να παραπέμπεται το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για επίλυση.Μια διατύπωση που ναι μεν δεν αποδέχεται η τουρκική πλευρά, αλλά περιπλέκει, σε περίπτωση εφαρμογής της, τα ζητήματα λειτουργίας του κράτους σε νομικίστικες δαιδαλώδεις διαδρόμους. 

Όπως  έχει αναφερθεί, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά απορρίψει την πρόταση, τότε η Λευκωσία θα εξετάσει άλλες επιλογές.

ΕΙΔΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε χθες μαζί τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, John Koening και της Βρετανίας, Matthew Kidd. Ενόψει της αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις Βρυξέλλες, η συνάντηση έγινε το μεσημέρι και πριν την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη και Μπαν Κι Μουν και οι δυο διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και διαβουλεύσεις στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρισλί, ισχυρίσθηκε πως οι δυο πρέσβεις ήταν στην τουρκική λεγόμενη πρεσβεία στα κατεχόμενα, όταν συναντήθηκαν ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, το περασμένο Σάββατο.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας, ο οποίος κλήθηκε από το «Φ», να σχολιάσει το δημοσίευμα, είπε πως αυτή η πληροφορία δεν αληθεύει. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα επικαλέστηκε δήλωση ψευδοβουλευτή των κατεχομένων (Hasan Tacoy), ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι οι δυο πρέσβεις δεν εμφανίσθηκαν στα ΜΜΕ, αλλά ήταν στο εσωτερικό της λεγόμενης πρεσβείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Τούρκων

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών είπε πως ο Πρόεδρος άκουσε «όλες τις απόψεις». Ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση που ξεκίνησε από το Σάββατο στη σύσκεψη αρχηγών, στην παρουσία και της νομικής ομάδας στήριξης στο Διαπραγματευτή.

Κληθείς να σχολιάσει προχθεσινοβραδινή αναφορά από το Γραφείο του Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το θέμα της σημαντικής προόδου έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια συνεχής διαβούλευση». Συμπλήρωσε ότι «στο Κυπριακό μπορεί να βρισκόμαστε πολύ κοντά και ταυτόχρονα πολύ μακριά».

«Εμείς επιμένουμε ότι εάν η άλλη πλευρά επιδείξει βούληση μπορεί να είμαστε πάρα πάρα πολύ κοντά. Είναι θέμα της άλλης πλευράς. Εμείς έχουμε δείξει την εποικοδομητική μας στάση και θα συνεχίσουμε να τη δείχνουμε», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει νέες απόψεις στην προσπάθεια να υπάρξει κι από την άλλη πλευρά εποικοδομητική στάση, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι «είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και καταθέτουμε συνεχώς τις προτάσεις μας».

«Επιμένουμε ότι χρειάζεται να μπούμε το συντομότερο στη διαπραγμάτευση εφ΄ όλης της ύλης για το Κυπριακό και θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουν όλοι αυτή την περίοδο» σημείωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: