Αισιοδοξία για την Ελλάδα πηγάζει από τις δηλώσεις Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο 15ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μανχάταν.

Με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, γνωστοί Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στο «αισιόδοξο κλίμα» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τις «σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές» που έχουν γίνει, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τομέα των επενδύσεων. Επίσης, επεσήμαναν τις «καθοριστικές προσπάθειες» που καταβάλλονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο Τζον Κάλαμος, (πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Calamos Investments, ένας από τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes), ο οποίος τιμήθηκε μέσα στο πλαίσιο του συνεδρίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όσοι συμμετείχαμε στο φόρουμ διαπιστώσαμε, πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα. Προσωπικά, έχω εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Βλέπω, ότι προσπαθεί να κάνει το σωστό και ακολουθεί σωστή στρατηγική».

Ο κ. Κάλαμος τόνισε επίσης, ότι «τώρα, υπάρχουν νέες συνθήκες για την Ελλάδα και με τις αλλαγές που γίνονται βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα. Ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να δει πιο σοβαρά την προοπτική να επενδύσει στην Ελλάδα».

Ο Ντιν Μητρόπουλος (πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metropoulos & Company και ο οποίος συμπεριλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «κάθε δυσκολία βοηθά να βρούμε τον καινούριο δρόμο. Και πιστεύω πως η Ελλάδα ήδη προχωρεί προς μια νέα κατεύθυνση. Θα τα καταφέρει».

Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε επίσης πως «εμείς οι Έλληνες έχουμε υπομονή, θέληση, εξυπνάδα και ένα δυναμικό πνεύμα που δεν μας αφήνει να υποκύψουμε σε αδιέξοδα. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος για την Ελλάδα και βλέπετε και εσείς ότι το κλίμα είναι διαφορετικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ο δρ. Σωτήριος Βαχαβιώλος (πρόεδρος & CEO της εισηγμένης στο NYSE MISTRAS GROUP και στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας) ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «πλέον, υπάρχει ένας σεβασμός για την Ελλάδα, υπάρχει σεβασμός για τον Αντώνη Σαμαρά. Το πρόβλημα που παραμένει είναι η ανάπτυξη. Υπάρχει μεν ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος. Ένα παράδειγμα είναι και ο αγωγός TAP, επειδή σχετίζεται με τον επαγγελματικό κλάδο μου. Θα δημιουργηθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για ένα ενεργότερο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ομογένεια, ο δρ. Βαχαβιώλος υποστήριξε, ότι «το ελληνοαμερικανικό στοιχείο αν δεν επενδύσει στην Ελλάδα, αν δεν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δεν παίζει κανένα ρόλο. Η Ελλάδα χρειάζεται δουλειές. Με το να δίνεις δώρα, δεν αλλάζει η κατάσταση. Επίσης, η Ομογένεια πρέπει να εργαστεί και προς την κατεύθυνση να πειστούν αμερικανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι νόμοι έχουν αλλάξει, έχει διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές, έχει σβήσει η γραφειοκρατία και όπως είπε και ο πρωθυπουργός από το «red tape» έχει γίνει «red carpet». Μερικοί ακόμη νομίζουν ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Διαφωνώ, γι’ αυτό είμαι στην Ελλάδα (δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά) αρκετά χρόνια. Εγγυητής της ασφάλειας των επενδυτών είναι ο πρωθυπουργός. Και επαναλαμβάνω, ότι έχει μέλλον η Ελλάδα σε πολλούς επενδυτικούς τομείς, ενώ δημιουργούνται νέες προοπτικές με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο Νίκος Λαρυγγάκης (πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου-AHI) ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι επέστρεψε από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και, όπως επισήμανε, «είδα κάποια αλλαγή. Υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία και πιστεύω ότι η χώρα έχει θετική κατεύθυνση».

Ο κ. Λαρυγγάκης τόνισε επίσης, ότι «πέρα από τη γενική εικόνα, τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες να νιώσουν καλά με τους εαυτούς τους, με την καθημερινότητά τους, αλλά και για το μέλλον της χώρας τους. Είδα λοιπόν ότι ο κόσμος στην Ελλάδα άρχισε να νιώθει κάπως πιο θετικά για τη ζωή του. Και νομίζω αυτό είναι σημαντικό. Είναι βασική ένδειξη για το κλίμα αισιοδοξίας που χρειάζεται η χώρα».

ΠΗΓΗ: ANA-MPA – Photo: Greek News

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: