Η Κυριακή ήρθε και η εβδομάδα έφυγε… «Άδραξε τη μέρα και στο αύριο μην πιστεύεις»…
Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Το βλέμμα μου «αφήνεται», στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια… Το μυαλό μου,  ταξιδεύει στο χτες.  Σε στιγμές που πέρασαν και χάθηκαν.  Στα όσα με «στιγμάτισαν», στα όσα με καθόρισαν…

Παράλληλα, ονειρεύομαι και  εκείνες που θα ‘ρθουν. Ναι, δε φοβάμαι να το πω… ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ!!! ΝΑΙ, ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΟΣΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ. Βαρέθηκα. Βαρέθηκα να σκέφτομαι και να βασανίζω το κεφάλι μου, με το  τι θα γίνει αύριο, με τα χιλιάδες αν και τα αμέτρητα γιατί… Και που ξέρω εγώ ότι θα υπάρχει αύριο.

Η ημερομηνία λήξης δεν αναγράφεται. Δεύτερη ζωή, δεν ξέρω αν υπάρχει. Η αγάπη, η ουσία, οι σχέσεις δεν εξαρτώνται από την οικονομική κρίση. Δεν τις καθορίζει, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Ομπάμα, ούτε ο Αναστασιάδης και γενικά κανένας άλλος, παρά μόνο εσύ, ο ίδιος και οι πράξεις σου. Στο χέρι σου, είναι αν  θα τρέξεις, αν θα κυνηγήσεις, αν θα πολεμήσεις ή αν απλά τα παρατήσεις.

Σε ένα χαρτί, γράφω τις εκκρεμότητες που μου απομένουν. Ανυπομονώ να «σβήσω», ότι περιμένει να κλείσει. Μπουρδουκλώνομαι μέσα από χαρτιά, βιβλία, σημειώσεις. Όπως η ζωή στις σκέψεις μας. Και χάνεται. Το «παράπονο» του Οδυσσέα Ελύτη.

«Αναρωτιέμαι μερικές φορές: Είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά, πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν; Ν’ αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις. Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.

Και να μη βλέπεις, πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους.  Σ’ εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται. Και να μην μαθαίνεις από το μάθημά τους. Και να μη νιώθεις καμία φορά ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου.

Να κλαίγεσαι που δεν έχεις πολλά. Που κι αν τα είχες, θα ήθελες περισσότερα. Να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην ακούς. Να μαζεύεις λύπες και απελπισίες, να ξυπνάς κάθε μέρα ακόμη πιο βαρύς. Λες και ο χρόνος σου είναι απεριόριστος. Κάθε μέρα προσπαθώ να μπω στη θέση σου. Κάθε μέρα αποτυγχάνω. Γιατί αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή. Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους. Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα, ακόμα κι αν πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους. Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα, γιατί δεν μαθαίνονται όλα. Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ.

Για τους εαυτούς τους και για όσους αγαπούν. Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων, στα χάδια των ζώων, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μια πολύχρωμη μπουγάδα. Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά πάντα, πάντα θα ‘ναι αργά δεύτερη ζωή δεν έχει»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal