WSJ: Επιτακτική η ανάγκη για εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη




Υπέρ της εντατικοποίησης των μέτρων για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης τραπεζικής ένωσης εντός ευρωζώνης και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών, τάσσεται ο Simon Nixon.

Το άρθρο του δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Germanys Surplus Isnt the Problem».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Nixon, πρόβλημα δεν συνιστούν τα γερμανικά πλεονάσματα, αλλά το γεγονός ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι ανομοιογενής, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν προβεί σε σημαντικές αλλαγές, ενώ άλλες, όπως η Ιταλία, απέτυχαν στις προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ή της παραγωγικότητας από την έναρξη της κρίσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, υποστηρίζεται ότι η νομισματική ένωση έχει εξέλθει από την ύφεση και προβάλλεται ως επιχείρημα το ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία σημειώνουν ανάπτυξη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Σημειώνεται επίσης ότι εντός ευρωζώνης, η μείωση του εργατικού κόστους είναι ένας από τους κυριότερους τρόπους για να ανακτήσει μια οικονομία την ανταγωνιστικότητα της.

Ωστόσο, τονίζει ο Nixon, θα ήταν ανησυχητικό εάν οι μισθοί έπεφταν ενώ αυξάνονταν οι τιμές – φαινόμενο που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα- καθώς αυτό θα καταδείκνυε έλλειψη ελαστικότητας στις αγορές και αυξανόμενο βάρος του χρέους του ιδιωτικού τομέα.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304644104579189853448828772

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: