Eurogroup: Αποτελέσματα και επιρροές…




Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και την είδηση ότι Ιρλανδία και Ισπανία εξέρχονται από τα δανειακά τους προγράμματα τους επόμενους  μήνες, ανταπόκριση των Gabrielle Steinhauser (Βρυξέλλες) και Eamon Quinn (Δουβλίνο) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Ireland, Spain Move to Go It Alone After Bailouts».

Σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτησαν τις συγκεκριμένες αποφάσεις ως ένδειξη ότι οι πολιτικές περικοπών στους προϋπολογισμούς, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μακροχρόνιων πακέτων διάσωσης αποδίδουν.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, η κίνηση του Δουβλίνου και της Μαδρίτης να μην επιδιώξουν παράταση των δανειακών τους προγραμμάτων εγκυμονεί κινδύνους, καθώς τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ευρωζώνη παρουσίασε ανάπτυξη μόνο 0.1% το τρίτο τρίμηνο του 2013 και η ΕΚΤ ξεκινά ενδελεχή έλεγχο των τραπεζικών ισοζυγίων. Τονίζεται δε ότι αμφότερες οι χώρες εξέρχονται από τα δάνειά τους με υψηλά χρέη (στην Ιρλανδία αναμένεται να αγγίξει το 124% του ΑΕΠ έως τα τέλη του χρόνου, ενώ στην Ισπανία αναμένεται να αγγίξει το 94% του ΑΕΠ), υψηλό ποσοστό ανεργίας και υψηλά ελλείμματα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η οικονομική τύχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν λάβει δάνεια – της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου- συνεχίζει να είναι αβέβαιη. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι η χώρα αναμένεται να χρειαστεί έναν τρίτο γύρο δανείου το 2014 και χθες οι Ευρωπαίοι ΥπΟικ διαμαρτυρήθηκαν για τη βραδεία εφαρμογή των περικοπών στον προϋπολογισμό και των μεταρρυθμίσεων. Όπως δε χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός ΥπΟικ Jeroen Dijsselbloem,  «το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303559504579198101997717452

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από το Λονδίνο του Stephen Castle στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Ireland Is to Exit Its Bailout, and Without a Safety Net», όπου προβάλλεται μεταξύ άλλων η ανησυχία διεθνών αναλυτών για την «ιδιαίτερα τολμηρή απόφαση της Ιρλανδίας να αυτοσχεδιάσει χωρίς μια προκαθορισμένη πιστωτική γραμμή από τους διεθνείς πιστωτές της, δεδομένης της ασταθούς οικονομικής θέσης της ευρωζώνης».

Προς επίρρωση της άποψης αυτής, προβάλλεται η δήλωση του Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγου της Capital Economics στο Λονδίνο, ότι η έκθεση της Eurostat για το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν «σαφές πλήγμα στις ελπίδες ότι η περίοδος σταθερότητας των αγορών που παρατηρείτο το τελευταίο χρόνο θα μεταφραζόταν σε μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη».

http://www.nytimes.com/2013/11/15/business/international/ireland-to-end-reliance-on-bailout-lifeline.html?pagewanted=print

Αναφερόμενη στην έλλειψη συγκεκριμένης αναπτυξιακής στρατηγικής εκ μέρους της ΕΕ, η σύνταξη της εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο με τίτλο «Europe’s Non-Growth Strategy» υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της οικονομίας θα ήταν ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα μεταξύ των 19.3 εκατομμυρίων επίσημων ανέργων στην ευρωζώνη, ωστόσο οι περισσότερες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι άσχετες ή ανεπαρκείς.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διερευνήσει το υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ωστόσο, τονίζει η WSJ, το να επιφέρεις πλήγμα στην ηγέτιδα δύναμη της ευρωζώνης δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να βελτιώσεις την οικονομία στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία. Επίσης, εάν η αύξηση των κρατικών δαπανών επέφερε ανάπτυξη, τότε η Γαλλία θα ήταν παράδεισος.

Αυτό που πραγματικά απουσιάζει είναι μια ευρωπαϊκή ατζέντα για μείωση του δημοσίου τομέα και ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων, για ανάληψη ρίσκου και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τέλος, μια άλλη μετριοπαθής πρόταση προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, σύμφωνα με την WSJ, θα ήταν να αρχίσουν να αποκαλύπτουν την αλήθεια για τις λεγόμενες «κοινωνικές παροχές», οι οποίες δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές ως προς την προστασία των θέσεων εργασίας, ενώ λειτουργούν καταστροφικά ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων. http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304243904579197440257926668

Στον κίνδυνο του ιδιαίτερα χαμηλού- σχεδόν μηδενικού- πληθωρισμού στην Ευρώπη, αναφέρεται ο διακεκριμένος οικονομολόγος Paul Krugman σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «The Money Trap».

Ο Krugman επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματικό αποπληθωρισμό στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της νοτίου Ευρώπης, γεγονός που ενδέχεται να έχει άσχημες οικονομικές επιπτώσεις κυρίως σε χώρες που ήδη έχουν επιβαρυνθεί από υψηλό χρέος. Ωστόσο, ο Krugman χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, τόσο εκτός όσο και εντός της Κεντρικής Τράπεζας.

Το αληθινό θλιβερό γεγονός είναι, επαναλαμβάνει ο Krugman, ότι το ευρώ, αντί να φέρει την Ευρώπη εγγύτερα σε ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό επίπεδο, έχει προκαλέσει κλίμα οργής και περιφρόνησης από την πλευρά τόσο των δανειστών, όσο και των δανειζόμενων και δυστυχώς κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις πραγματικής ανάκαμψης, κάτι πάει λάθος.

http://www.nytimes.com/2013/11/15/opinion/krugman-the-money-trap.html?hp&rref=opinion&pagewanted=print&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: