Το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι




Toυ Αριστείδη Βικέτου

Το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε καλό δρόμο, επισημαίνει το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι σε σημείωμα για την δεύτερη αποστολή αξιολόγησής του.

Το συμπέρασμα της αξιολόγησης, επισημαίνεται, θα εξεταστεί από το Eurogroup  τον Δεκέμβριο και η έγκρισή της θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση εκατό εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και 86 εκατομμυρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η τρόϊκα σημειώνει ότι όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί με σημαντικά περιθώρια, αντικατοπτρίζοντας την φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη, την συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού και επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας λιγότερο σοβαρή απ ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Προσθέτει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν και ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014 και θα ανακάμψει σταδιακά το 2015, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 αναμένεται να είναι περίπου ένα τοις εκατό χαμηλότερο απ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η τρόϊκα θεωρεί βασική πρόκληση για τους επόμενους μήνες την εξυγίανση των υπολογισμών των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

Καίρια σημασία, σημειώνει, θα έχει και η επιμελής υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση των δανείων βιώσιμων οφειλετών, που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, αποθαρρύνοντας τις πτωχεύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης έκανε σαφές ότι προϋπόθεση για τη λήψη της επόμενης δόσης είναι το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων. Είπε ότι «έχει εξασφαλιστεί κάποιος επιπρόσθετος χρόνος πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να προχωρήσει η Κύπρος και να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Η πολιτική απόφαση, αντί να ληφθεί για τον Νοέμβριο, έχει μετατεθεί για τον επόμενο ένα, ενάμιση μήνα και, πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 180 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η κυπριακή οικονομία έχει αντοχές και προοπτικές.

Σημείωσε τη «σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, καθώς όλες οι τράπεζες επαρκώς κεφαλαιαοποιημένες και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης προχωρούν κανονικά».

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι τα «δημοσιονομικά παραμένουν υπό έλεγχο» και ο δημοσιονομικός σχεδιασμός κρίθηκε ως ικανοποιητικός. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της υιοθέτησης προσεκτικών και ρεαλιστικών εκτιμήσεων, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν κανονικά».

«Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε οι δυσκολίες και τα προβλήματα παραμένουν και η κυβέρνηση δεν προτίθεται πρόωρα να πανηγυρίσει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις θα αναθεωρηθούν. Έκανε λόγο για πιο χαμηλή ύφεση φέτος και ελαφρώς μεγαλύτερη του χρόνου, χωρίς να αλλάζουν όμως οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί και να χρειάζονται νέα μέτρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: