Το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου η απόφαση για τη δόση διαμηνύουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών μετά το χθεσινό Eurogroup.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο πριν λάβουμε αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών.

Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τον χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας.

«Οι συζητήσεις πιθανόν να κρατήσουν έως τον επόμενο χρόνο», αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ που διατηρεί την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι «σε τελική ανάλυση, όλα εξαρτώνται από το πότε θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όπως παρατηρεί σε ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης προβληματίζει το γεγονός ότι σημειώνεται στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τους όρους της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

«Οι συνομιλίες είναι πιο σκληρές στην παρούσα φάση από ό,τι τους προηγούμενους μήνες», σημειώνει η FAZ.

«Αισιοδοξία επί σκοπώ» του Σόιμπλε

Σχολιάζοντας χθες τις εξελίξεις στις χώρες της κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε:

«Αυτό δείχνει ότι είναι σωστή και επιτυχημένη η πολιτική που ακολουθούμε με στόχο τη σταθεροποίηση και υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος». Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό «και η Ισπανία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του έτους, η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο, η Ελλάδα κάνει επίσης σημαντική πρόοδο».

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης, ωστόσο οι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του.

Για «αισιοδοξία επί σκοπώ» κάνει λόγο η Κέρστιν Γκάμελιν στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η Γκάμελιν αναφέρει ότι οι ελεγκτές της τρόικας διαπιστώνουν υποχώρηση του «μεταρρυθμιστικού ζήλου» της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατόν να προκύψει συμφωνία στις βασικές συντεταγμένες του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2014.

«Η επόμενη δόση που επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Οκτώβριο δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από τον Δεκέμβριο», παρατηρεί η SZ επικαλούμενη πηγές της ΕΕ και προσθέτει ότι «δεν φαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο που έχει σχεδιαστεί μέχρι το 2015».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε ακόμη:

Στουρνάρας: Δεν θα υποκύψουμε σε νέα μέτρα λιτότητας

Στη γραμμή της τρόικας και το Eurogroup

«Καμπανάκι» από Κομισιόν για Ιταλία και Ισπανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: