Το Ευρωκοινοβούλιο αμφισβητεί την αξιοπιστία της Τρόικα – Ατελή τα προγράμματα της…




Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν τους επιθεωρητές της Τρόικα να βελτιώσουν τις οικονομικές τους προβλέψεις, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του γενικότερου χειρισμού της κρίσης αναφέρει ανταπόκριση του Ian Wishart από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Lawmakers Question Credibility of Troika’s Economic Forecasts».

Όπως επεσήμαναν χθες μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, η Τρόικα, που περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η οποία διαμορφώνει τους όρους που επιβάλλονται στις χώρες με σχέδια διάσωσης, δημιούργησε ατελή προγράμματα εξαιτίας των ανακριβών στοιχείων πάνω στα οποία βασίστηκε.

«Εάν κοιτάξουμε τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι πολιτικές της, οι περισσότερες από τις προβλέψεις της αποδείχθηκαν λανθασμένες» τόνισε ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Derk Jan Eppink, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις για την προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας και για τα επίπεδα χρέους που διατυπώθηκαν το 2012, απείχαν πολύ από την πραγματικότητα.

Η αμφισβήτηση των οικονομικών προβλέψεων έγινε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Τρόικα στην βελτίωση των οικονομιών των χωρών που λαμβάνουν διεθνή βοήθεια.

Ο Servaas Deroose, οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέλος της αποστολής της Τρόικα στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι: «Μπορεί να αποτυγχάνουμε, δεν είμαστε τέλειοι, μπορεί να γίνονται λάθη, αλλά πραγματοποιήσαμε πάρα πολλές αναλύσεις για την ακρίβεια των προβλέψεών μας και μπορώ να ισχυριστώ ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής έχουν ένα πάρα πολύ καλό ιστορικό επαλήθευσης».

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Klaus Masuch, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του 2012, δήλωσε κατά την ακρόαση ότι «ειδικά για τις μακροοικονομικές προβλέψεις σε σχέση με την Ελλάδα» υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Γνωρίζουμε ότι οι σχετικές με την Ελλάδα πληροφορίες που ενίσχυσαν τις προβλέψεις που είχαμε κάνει τον Απρίλιο- Μάιο του 2010 και στις οποίες στηρίχθηκε ο σχεδιασμός του πρώτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ήταν ελλιπείς, και επιπλέον περιελάμβαναν λανθασμένα και αποπροσανατολιστικά στατιστικά στοιχεία».

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-05/eu-lawmakers-question-credibility-of-troika-s-economic-forecasts.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: