Το δύσκολο ταξίδι του Κέρι στην Αίγυπτο




Ενας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ζήτησε από τις αρχές της Αιγύπτου να μην παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα, η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 14 Νοεμβρίου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον Τζον Κέρι, δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός “επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 14 Νοεμβρίου, δεν θα πρέπει να παραταθεί”.

“Χαρακτήρισε την καταστολή που πραγματοποιείται ακατάλληλη” και σημείωσε ότι οι αρχές θα πρέπει “να τείνουν το χέρι τους στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και στους άλλους”, αναφερόμενος στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, πρόσθεσε.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ δήλωσε στον Κέρι ότι δεν έχει κάνει πραγματική χρήση των εξουσιών που του δίδονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέραν της επιβολής της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα και πάλι με την ίδια πηγή.

Μολονότι ο Μανσούρ δεν έλαβε καμία δέσμευση όσον αφορά το τι θα αποφασίσει η κυβέρνησή του, “ο τόνος ήταν θετικός” στην συζήτηση που είχαν, επισήμανε επίσης ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Κέρι κάλεσε τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τις προσωρινές αρχές της Αιγύπτου να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην συνέχεια από το Κάιρο στο Ριάντ, το οποίο επισκέπτεται για να προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντάσεις που υπάρχουν με την Σαουδική Αραβία, η οποία είναι παλαιά σύμμαχος των ΗΠΑ, όσον αφορά τα θέματα της Συρίας, της Αιγύπτου και του Ιράν.

Η επίσκεψη του Κέρι στην Σαουδική Αραβία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή, διάρκειας περίπου δέκα ημερών, η οποία άρχισε σήμερα από το Κάιρο.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, CNN

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry arrives in Riyadh, Saudi Arabia for a meeting with King Abdullah on November 3, 2013. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: