Τα στερεότυπα κατά των Ρομά




Η Eva Cossé, ερευνήτρια Δυτικής Ευρώπης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Time to drop the Roma myths» αναφέρεται στα διάφορα στερεότυπα που καλλιεργούνται σε χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης κατά των Ρομά και στη διακριτική μεταχείριση που υφίστανται, με αφορμή το ρατσιστικό κύμα που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με την ιστορία της μικρής Μαρίας.

Έρευνα του Οργανισμού θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιοποιήθηκε το 2012, κατέγραψε την φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά σε 11 χώρες της ΕΕ, με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 66%, ενώ το ποσοστό των νέων με πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται στο 15%.

Το άρθρο κάνει αναφορά στην κοινωνική αλλά και στην αστυνομική βία που υφίστανται οι Ρομά, ενώ σε σχέση με την Ελλάδα σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία διενήργησε, το 2013, 1.131 επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, κατά τη διάρκεια των οποίων προσήχθησαν 19.067 άτομα, ενώ ασκήθηκαν διώξεις σε 1.305 άτομα. Σημειώνεται επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στους καταυλισμούς των Ρομά τους επόμενους μήνες.

Όπως σημειώνεται ωστόσο, μεταξύ άλλων, τα στερεότυπα κατά των Ρομά δεν γνωρίζουν σύνορα, καθώς παγκοσμίως οι Ρομά κατηγορούνται ως απαγωγείς και προαγωγούς παιδιών ή εγκληματίες.

http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2013/11/04/time-to-drop-the-roma-myths/?iref=allsearch

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: