Στο τραπέζι το έγγραφο Ντάουνερ – Παρακάμπτει αντιδράσεις και επιμένει στις συγκλίσεις




Του Κώστα Βενιζέλου

Το έγγραφο Ντάουνερ παραμένει για τα Ηνωμένα Έθνη στο τραπέζι και θα τεθεί ενώπιον των εμπλεκομένων με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο Διεθνής Οργανισμός, παρά το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει δηλώσει πως δεν αποδέχεται το έγγραφο συγκλίσεων/αποκλίσεων 2008-2012, ως βάση για διαπραγμάτευση, ωστόσο, φαίνεται πως θα επιμείνει, θεωρώντας το ως μέρος της διαδικασίας.

Όπως πληροφορούμαστε, η ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να χρησιμοποιήσουν το υλικό που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων διαπραγματεύσεων.

Πηγή του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε χαρακτηριστικά  πως «δεν μπορούμε να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τόση εργασία», εννοώντας προφανώς πως ό,τι ουσιαστικά θεωρείται συμφωνημένο συνιστά κεκτημένο της διαδικασίας, εξουδετερώνοντας τη διαχρονική αρχή που ίσχυε στο Κυπριακό ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Την ίδια ώρα, ξένη διπλωματική πηγή, σημείωνε πως ακόμη και να χρησιμοποιηθούν οι συγκλίσεις που βρίσκονται καταγραμμένες, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, οι οποίες αφορούν μεγάλα ζητήματα στο Κυπριακό.

Βεβαίως, η πρόθεση αυτή των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο συγκλίσεων, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της ομάδας Ντάουνερ για τον τρόπο που θα χειριστούν το Κυπριακό, εάν και εφόσον αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ως προς τα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι σαφές από τις πληροφορίες που υπάρχουν, πως τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν να προωθήσουν μια διαδικασία εξπρές. Ο σχεδιασμός του Διεθνούς Οργανισμού είναι η προσπάθεια να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και να προλάβουν τα άτυπα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και τοποθετούν μια ενδεχόμενη συμφωνία στους πρώτους μήνες του 2014. Στην έδρα του ΟΗΕ επικρατεί η άποψη πως εάν και εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Σημειώνεται συναφώς ότι πριν την αναχώρησή του Αλεξάντερ Ντάουνερ από την Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε «προσφέρει» χρόνο μερικών εβδομάδων στους διαπραγματευτές για να συμφωνήσουν στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Τούτο έγινε κυρίως για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν μεθοδεύσεις και ενέργειες του ιδίου του Αυστραλού απεσταλμένου του ΟΗΕ, αλλά και να δοθεί ευκαιρία για να σωθεί η διαδικασία.

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται ενώ είναι πρόδηλο ότι τα εμπόδια που υπάρχουν για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος δεν αφήνουν τις συνομιλίες να αρχίσουν. Είναι σαφές πως οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στο επίπεδο των διαπραγματευτών θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της διαδικασίας. Το ζητούμενο σήμερα παραμένει η επίτευξη συμφωνίας επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος, που θα ανοίξει και το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, από πολλούς άμεσα εμπλεκόμενους και μη είναι το εξής: τη στιγμή που δεν διαφαίνεται έδαφος για συμφωνία στο ανακοινωθέν, πώς θα προχωρήσουν με τις συνομιλίες;

Τακτική, δυο άξονες, με ένα μόνο στόχο για την τουρκική πλευρά

Η τουρκική πλευρά κινείται έχοντας ως στόχο είτε να αρχίσει η διαδικασία με ένα γενικού περιεχομένου ανακοινωθέν είτε να μην ξεκινήσει ποτέ και να φορτωθεί την ευθύνη η ελληνοκυπριακή πλευρά και να αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου Β΄. Δηλαδή, να εφαρμόσει το σχέδιο αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Τους τελευταίους δυο μήνες, που έχουν αρχίσει οι συζητήσεις, η  Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς έχουν απορρίψει την πρόταση για την Αμμόχωστο, δεν αποδέχονται την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία ενώ οι θέσεις που διατυπώνουν σε ότι αφορά το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος παραπέμπουν σε συνομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Κινούμενη σε ένα πλαίσιο που στόχο έχει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η Άγκυρα μεθοδεύει την υπονόμευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Μέσα δε σε αυτό το παιχνίδι δίνεται, σκοπίμως, η εντύπωση πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην τουρκική πλευρά. Παρουσιάζεται η Άγκυρα να μην υιοθετεί τα όσα λέγει ο Ντερβίς Έρογλου, με τον οποίο φέρεται να διαφωνεί και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί. Ο τελευταίος παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος τον οποίον εμπιστεύεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανεξάρτητα της εικόνας που θέλουν να παρουσιάσουν οι Τούρκοι, επί της ουσίας δεν προκύπτει καμία εσωτερική διαφωνία. Δεν έχει εκφρασθεί, για παράδειγμα, διαφορετική θέση στο θέμα της κυριαρχίας, που είναι και το βασικό ζήτημα στο οποίο σκοντάφτει η συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν. Ακόμη και στα ζητήματα ρητορικής, των δημόσιων τοποθετήσεων, μπορούν να διαφέρουν οι διατυπώσεις, δεν φάνηκαν όμως διαφωνίες επί της ουσίας.

Ο  Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, βρισκόμενος στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είπε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία θα είναι πιο ελεύθερη για «εναλλακτικές πολιτικές», αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να καθυστερεί σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Και εναλλακτικές πολιτικές σημαίνει πολιτική και οικονομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Κινήσεις με χώρες της περιοχής

Η Λευκωσία κινείται και σε άλλα επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά τη συνεργασία με χώρες της περιοχής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι επαφές με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο. Στις συζητήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο έχει, ως γνωστό,  εμπλακεί και η Ελλάδα και υπάρχει μια τριμερή συνεργασία, που αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη σε όλους.

Το θέμα της ενέργειας μπορεί να είναι ο «κράχτης» για αυτή τη συνεργασία, όμως όπως προκύπτει από την ατζέντα των συζητήσεων που περιλαμβάνει κι άλλα σημαντικά θέματα. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται κι άλλες κινήσεις. Σε ότι αφορά τη συνεργασία με την Αίγυπτο, αναμένεται ότι σύντομα θα ταξιδεύσουν στο Κάιρο αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και υπουργών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: