Σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα: Αγώνας δρόμου για συμφωνία έως την 9η Δεκεμβρίου




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ-ΑΠΕ

Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πείσει την τρόικα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει, αλλά -κυρίως- για το ότι θα εξασφαλιστούν ποσά ύψους 1,3 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του ’14.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή την ώρα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις προβλέψεις της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα εγείρουν ξαφνικά και άλλα ζητήματα που θεωρητικά είχαν κλείσει.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτή την ώρα στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα είναι η δήλωση υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος νωρίς χθες το πρωί τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν και λεπτό λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου».

Αποτελέσματα

Η 9η Δεκεμβρίου θεωρείται κομβική ημερομηνία, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει πετύχει αποτελέσματα, έτσι ώστε να υπάρξει εντός του έτους η εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και ταυτόχρονα να «καθαρίσει» το τοπίο σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του ’14.

Αυτή την ώρα η διαφωνία των δύο πλευρών εντοπίζεται σε δύο βασικά θέματα:

1 Στη φορολογία ακινήτων. Η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος (2 δισ. 650 εκατομμύρια ευρώ), βάσει της συμφωνίας του κ. Χρ. Λαζαρίδη με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει ως ενδεχόμενο να προστεθούν 200 εκατομμύρια που θα προέλθουν από τη μείωση των κονδυλίων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

2 Στους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της τρόικας μπαίνουν μεν στη διαδικασία της συζήτησης των προτάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία της κύριας κατοικίας, ωστόσο, π.χ. στο θέμα των κριτηρίων βάζουν και άλλα προκειμένου να μετρήσουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Το τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου λαμβάνει έτσι αντιφατικά μηνύματα και δεν είναι ξεκάθαρο αν η τρόικα θέλει να συζητήσει επί της ουσίας την πρόταση του υπουργείου ή απλά κωλυσιεργεί τις συζητήσεις. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, πάντως, φρόντισε εγκαίρως να θέσει στους εκπροσώπους των δανειστών και το πολιτικό ζήτημα που υφίσταται, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας της κυβερνητικής συνοχής σε περίπτωση που επιμείνουν στην πλήρη άρση της απαγόρευσης που σήμερα ισχύει.

Εκτός από τα δύο αυτά ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έθεσαν ξαφνικά και θέμα απολύσεων , καθώς -όπως ελέχθη- δεν αναγνωρίζουν τις απολύσεις που έγιναν στην ΕΡΤ, αφού δεν έχει συσταθεί ακόμη το νέο σχήμα κι έτσι δεν ξέρουν πόσοι θα προσληφθούν.

Η καθυστέρηση

Οι κινήσεις αυτές της τρόικας προβληματίζουν έντονα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι δανειστές κωλυσιεργούν συνειδητά, επειδή δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση στη Γερμανία.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει δώσει εντολή στον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει αύριο (όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) στην κατάθεση του προϋπολογισμού, προετοιμάζεται για το σημαντικό ραντεβού που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ. Εκεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα «παίξει» το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης και θα εξηγήσει ότι ούτε η Βουλή, αλλά πολύ περισσότερο η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο.

Γιάννης Σαραντάκος

Μπροστά σε νέες απαιτήσεις

«Ατελείωτες» ώρες έχει περάσει με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η παρούσα αξιολόγηση. Αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει σύγκλιση στα βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης καθώς, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αλλάζουν συχνά πυκνά «γραμμή» και εγείρουν νέα αιτήματα. Σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών θα γίνει άλλη μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χάσμα» για το κενό του 2014 εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού αύριο το πρωί στη Βουλή.

Ο κ. Στουρνάρας μιλά για «σκληρή διαπραγμάτευση» και τονίζει πως «για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση». Αυτό που προβληματίζει πιο πολύ απ’ όλα τον υπουργό Οικονομικών είναι το γεγονός πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν αναγνωρίζουν στον βαθμό που θα έπρεπε το καλύτερο του προβλεπόμενου πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους αλλά και τον περιορισμό της ύφεσης.

«Ακόμη και εγώ που είμαι φύσει αισιόδοξος δεν περίμενα ότι θα επιτυγχάναμε πλεόνασμα κοντά στο 0,4% του ΑΕΠ», λέει σε συνεργάτες του.

Για το ίδιο θέμα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε:

Μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο μεταβαίνουν στις 12 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Τα αποτελέσματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων είναι «ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω», καθώς, κατά την έκφραση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, η «τρόικα βγάζει συνεχώς καινούργια φασούλια». Και «ώθησε» κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώσει χθες ότι «είναι 50- 50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου» και τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία η χώρα πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα τουλάχιστον ως προς τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα.

Σημειολογικά, η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μια ημέρα πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού, στους κωδικούς τού οποίου πρέπει να «απεικονίζεται» ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Όμως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό χωρίς συμφωνία με την τρόικα και, επίσης, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, αύριο θα αναχωρήσουν για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup (θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ευρωζώνης), ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, αναφορά θα γίνει και στο «ελληνικό ζήτημα», έστω και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμη τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, με ένα από τα «σενάρια» να κάνει λόγο για επάνοδο τον Δεκέμβριο και συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup του Φεβρουαρίου. 

Στο μεταξύ, σχεδόν όλα τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά: Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα διαφωνεί τόσο με το προσδιοριζόμενο από την ελληνική πλευρά ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, όσο και με το εάν καλύπτεται από τα μέτρα που θα ληφθούν- π.χ. παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας), ο νέος φόρος στα ακίνητα (η τρόικα αυξάνει την «τρύπα» από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε 400 εκατ. ευρώ και διαφωνεί με την κάλυψή της μέσω νέας περικοπής του ΠΔΕ), οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων (με έμφαση σε Υγεία και Παιδεία), οι περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ, η χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (η τρόικα φέρεται να ζητεί την ένταξη σε αυτό και των αποστράτων, παρά την περί αντιθέτου επίσημη κυβερνητική δέσμευση), κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ANA-MPΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: