Σαμαράς: Οχι σε οριζόντια μέτρα




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αναφέρει ανταπόκριση του Marcus Bensasson από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Resumes Talks With Troika to Bridge Fiscal-Gap Difference».

Σημείωσε ακόμα ότι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Mega channel, συμπίπτουν με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Τρόικα σχετικά με τους όρους του σχεδίου διάσωσης για την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει καμία σύγκρουση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προσθέτοντας ότι «εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».

Όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους της Τρόικα -οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από μια διακοπή πέντε εβδομάδων- στην προσπάθειά του να τους πείσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τους όρους του σχεδίου διάσωσης. Μία από τις διαφωνίες αφορά στην επέκταση των δημοσιονομικών μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την περικοπή του ελλείμματος.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-04/greece-resumes-talks-with-troika-to-bridge-fiscal-gap-difference.html

Εναρξη των διαπραγματεύσεων με τρόικα

Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναφέρεται ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMESGreece Gears up for Tough Talks with Troika»), επισημαίνοντας την ένταση που επικρατεί, εξαιτίας της πρότασης για την φορολόγηση αστικών ακινήτων και αγροτεμαχίων.

Αν και υπάρχει διαφωνία απόψεων ως προς το ύψος του ποσού που συνιστά το δημοσιονομικό κενό (η κυβέρνηση κάνει λόγο για €500-€700 εκ., η τρόικα και το ΔΝΤ για €2 δις), ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέβασε τους τόνους και σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τόνισε ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν όταν υπάρχει σχετική βούληση (ρεαλισμός, ευελιξία και κοινή λογική), ενώ δήλωσε πως οι δανειστές θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία.

Οι δανειστές ωστόσο ασκούν πιέσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ο κος Στουρνάρας έκανε λόγο για δομικά μέτρα, ώστε να εξισορροπηθούν οι ανισότητες. Η ανταπόκριση σημειώνει την ισχυρή αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, τόσο από πλευράς δημοσίων υπαλλήλων, όσο και από πλευράς Βουλευτών (20 Βουλευτές της ΝΔ απειλούν για μη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς εκτιμούν ότι οι εύπορες γειτονιές επιβαρύνονται σημαντικά με τον φόρο στα ακίνητα. Παράλληλα Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν αφορολόγητο της τάξης των €50.000 για τα ακίνητα και ειδικές ρυθμίσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης).

http://www.ft.com/cms/s/0/ac9e445a-4573-11e3-b98b-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: