Οι ΗΠΑ τίμησαν την 50η επέτειο από την δολοφονία του Κένεντι – Ομπάμα: «Αξιοθαύμαστος ηγέτης»




Ρεπορτάζ VOA News
Την 50η επέτειο από την δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, τίμησαν, την Παρασκευή, οι ΗΠΑ με επιμνημόσυνες τελετές και επετειακές εκδηλώσεις εις μνήμην του δολοφονηθέντα Προέδρου.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη τη χώρα προς τιμήν του Προέδρου Κένεντι που δολοφονήθηκε στο τρίτο έτος της πρώτης προεδρικής του θητείας.
Οι καμπάνες στο Ντάλας του Τέξας, όπου συνέβη η δολοφονία, χτυπούσαν πένθιμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή σε διάφορες περιοχές της χώρας που σημάδεψε με το πέρασμα του ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε τον δολοφονηθέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ «αξιοθαύμαστο ηγέτη» με ευρύ όραμα και έντονο ιδεαλισμό. Ο κ. Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι την Τετάρτη στον τάφο του Προέδρου Κένεντι που βρίσκεται στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Τζον Φ. Κένεντι παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλής αμερικανούς προέδρους και ο μύθος γύρω από την προσωπικότητα του και τα ιδεώδη που εκπροσωπούσε συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς αμερικανούς.
Ένα από τα πιο επίμαχα θέματα που αντιμετώπισε, ο Πρόεδρος Κένεντι, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο Λευκό Οίκο ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα.   Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε κάποια από τις ομιλίες του: «Πρωτίστως είμαστε αντιμέτωποι με ένα ηθικό ζήτημα. Είναι τόσο παλιό όσο η Βίβλος και τόσο ξεκάθαρο όσο το Αμερικανικό Σύνταγμα. Η ουσία του ερωτήματος είναι εάν θα παρέχονται σε όλους τους αμερικανούς ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες».
Ο Χάρις Ουόφορντ ήταν ένας από τους συμβούλους του Προέδρου Κένεντι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπως υποστηρίζει «δεν ξέρουμε που θα μπορούσε να φθάσει η χαρισματική ηγεσία του. Χάσαμε κάποιον που ήταν καθοδόν για μια μεγαλειώδη πορεία, και κατά την γνώμη μου, τον χάσαμε την στιγμή που τον χρειαζόμασταν περισσότερο».
Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του Τζον Φ. Κένεντι ήταν η επιτυχία της επανδρωμένης αποστολής “Mercury” που θεωρείται προπομπός για την πρώτη αποστολή στο φεγγάρι που πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα.
Η ανιψιά του Προέδρου Κένεντι, Καθλίν, θυμάται τον δολοφονηθέντα πρόεδρο να λέει ότι «πρέπει να το καταφέρουμε γιατί είναι δύσκολο. Πρέπει να πάμε στο φεγγάρι γιατί θα βάλουμε τα δυνατά μας να το πετύχουμε και μετά από αυτό θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι».
Η προεδρία του Τζον Φ. Κένεντι διήρκησε περίπου χίλιες ημέρες και ο ίδιος ήταν 46 χρονών όταν δολοφονήθηκε. Τα πυρά που δέχθηκε στο Ντάλας του Τέξας, ενώ επέβαινε στην ανοικτή προεδρική λιμουζίνα, κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου του, σοκάροντας την κοινή γνώμη.
Εκείνο το σαββατοκύριακο οι περισσότεροι αμερικανοί το πέρασαν με δάκρυα στα μάτια, ενώ παρακολουθούσαν την χήρα του Προέδρου, Τζάκι Κένεντι, και τα δύο του παιδιά να πενθούν δημόσια.
Ο δολοφόνος του 35ου Προέδρου των ΗΠΑ, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία. Η δολοφονία του μάλιστα είχε γίνει σε δημόσια θέα και σε ζωντανή μετάδοση από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής.
Ο Όσβαλντ ήταν πρώην πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού, που είχε αυτομολήσει το 1959 στη Σοβιετική Ένωση και επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: