Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ κρίση ανάλογη της ελληνικής υποστηρίζει ο Krugman




Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι προστατευμένες από κρίσεις χρέους, ανάλογες με αυτές που έπληξαν πέντε από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς δεν συμμετέχουν σε κάποια νομισματική ένωση και κατά συνέπεια διαθέτουν τη δυνατότητα δανεισμού με το δικό τους νόμισμα.

Αυτό αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman, σε κείμενο ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που διοργανώνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (7-8 Νοεμβρίου, Jacques Polak conference) όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Ben S. Bernanke (BLOOMBERG, «Krugman Says Greek-Like Crisis Could Not Occur in U.S. or U.K», Sandrine Rastello).

«Ο φόβος μιας δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανάλογης της ελληνικής, επικρέμονταν πάνω από τον πολιτικό μας λόγο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της σημερινής πολιτικής, αποτελώντας το σημαντικότερο επιχείρημα για την λιτότητα σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες δανεισμού. Ωστόσο, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις για επικείμενες κρίσεις στις χώρες που δανείζονται με κυμαινόμενα επιτόκια, κυρίως στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία, οι κρίσεις αυτές συνεχίζουν να μην συμβαίνουν» αναφέρει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι τρεις χώρες, σε αντίθεση με τα κ-μ της Ευρωζώνης, διαθέτουν τις δικές τους κεντρικές τράπεζες, που μπορούν να λειτουργούν ως δανειστές έσχατης ανάγκης, επισημαίνει ο Krugman συμπληρώνοντας ότι όποτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε την βούλησή της να διαδραματίσει ανάλογο ρόλο, τα τελευταία τρία χρόνια, το κόστος δανεισμού για τις προβληματικές χώρες μειώθηκε.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-06/krugman-says-greek-like-crisis-could-not-occur-in-u-s-or-u-k.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: