Ερευνα της Επιτροπής για το γερμανικό πλεόνασμα




Τη σκληρή επίθεση που δέχτηκε η Γερμανία – γνωστή για τις επικρίσεις της έναντι υπερχρεωμένων και ανεπαρκώς ανταγωνιστικών χωρών – τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την οικονομική πολιτική που η ίδια ακολουθεί, προβάλλουν οι δημοσιογράφοι Jack Ewing, Alison Smale και James Kanter.

Σχετική σε ανταπόκριση τους από τη Φραγκφούρτη δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Germanys Neighbors Admonish It Over Surplus».

Όπως τονίζεται στην ανταπόκριση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο για να διευκρινιστεί το εάν το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, που ανέρχεται στα €45.9 δις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013,  απειλεί την υπόλοιπη ευρωζώνη, ερώτημα με θεμελιώδεις επιπτώσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης κατηγόρησε τους πολιτικούς ηγέτες ότι υπονομεύουν τη μελλοντική ανάπτυξη διότι δεν επενδύουν επαρκώς στον εκπαιδευτικό τομέα και μεταστρέφουν αλλαγές στην αγορά εργασίας που έχουν συμβάλει στη μείωση κατά το ήμισυ της ανεργίας στη χώρα.

Στο Βερολίνο, σημειώνεται, αξιωματούχοι στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών αντέδρασαν ηπιότερα αυτή τη φορά στις επικρίσεις, συγκριτικά με τις αντιδράσεις τους πριν από δύο εβδομάδες, όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, η Γερμανίδα Καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι έλαβε τη δεδομένη στιγμή την έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι επί περισσότερο από μισό αιώνα, η ετήσια έκθεση αποδείχτηκε ότι εμπεριείχε «πολύτιμες ενδείξεις».

http://www.nytimes.com/2013/11/14/business/international/german-economists-join-countrys-chorus-of-critics.html?_r=0&pagewanted=print

Στην έρευνα της Επιτροπής σχετικά με το πλεόνασμα που παρουσιάζει ο γερμανικός προϋπολογισμός αναφέρονται οι FINANCIAL TIMES (“Brussels Launches Inquiry into Germany’s Current Account Surplus”), επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso υπήρξε προσεκτικός και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η έρευνα αποτελεί τμήμα της καθιερωμένης ετήσιας έρευνας που η Επιτροπή διεξάγει στις οικονομίες της ευρωζώνης και δεν έγινε με σκοπό να ασκηθεί κριτική στη Γερμανία για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ή της οικονομίας της.

Υπάρχουν ωστόσο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, τομείς της γερμανικής κοινωνίας, όπως ο τομέας των υπηρεσιών, που θα πρέπει να απελευθερωθούν, ενώ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Βερολίνο να αυξηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση. «Θα θέλαμε περισσότερες Γερμανίες στην Ευρώπη» δήλωσε ο Barroso

“Το πρόβλημά μας δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η γερμανική ανταγωνιστικότητα, αλλά το αν η Γερμανία, η πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, μπορεί να κάνει περισσότερα, ώστε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της οικονομίας της ευρωζώνης».

Η αντίδραση του Βερολίνου υπήρξε διακομματικά ομόφωνη (δηλώσεις έκαναν οι Hermann Gröhe, Alexander Dobrindt, ενώ ο Jens Weidmann θεωρεί ότι μια εκτεταμένη δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία δεν θα βοηθούσε τις χώρες της ευρωζώνης, που έχει χτυπήσει η κρίση και ότι τα θετικά αποτελέσματα θα ήταν περιορισμένα).

Ο Barroso υπεραμύνθηκε της έρευνας, σημειώνοντας πως γίνεται μετά από χρόνια που η Γερμανία υπερβαίνει το όριο του 6% και πως αν δεν γινόταν, το σύστημα διακυβέρνησης της ευρωζώνης θα έχανε την αξιοπιστία του. Η Γερμανία περισσότερο από όλα τα άλλα κ-μ έχει τονίσει την ανάγκη του να είμαστε αντικειμενικοί και να σεβόμαστε τους κανόνες, είπε.

Ο Oli Rehn δήλωσε πως οι χώρες της περιφέρειας δεν θα πρέπει να δουν την έρευνα εναντίον της Γερμανίας ως ευκαιρία προς χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει, καθώς η αύξηση της ζήτησης στη Γερμανία δεν θα βοηθήσει αν δεν αυξηθούν ταυτόχρονα οι εξαγωγές τους. Πάντως και στο εσωτερικό της Γερμανίας οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ώστε να μη δοθεί το λάθος παράδειγμα στα υπόλοιπα κ-μ.

http://www.ft.com/cms/s/0/28a9e368-4c60-11e3-923d-00144feabdc0.html

Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί και η GUARDIANEuropean Commission Launches Review of Germany’s Export Surplus”)

http://www.theguardian.com/world/2013/nov/13/germany-export-surplus-european-commission-review

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: