Εν αναμονή δράσης από ΟΗΕ – Αξιολογούν την ενημέρωση για τα διαμειφθέντα στην άτυπη τα Ην. Έθνη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πάγωσαν οι διεργασίες στο Κυπριακό μετά την άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την περασμένη Δευτέρα. Μέχρι χθες δεν καθορίστηκε συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, ενώ σε κάποιες συνεννοήσεις προβαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Διεθνής Οργανισμός, άλλωστε, θα πρέπει να αναλάβει να κανονίσει νέες επαφές. Είναι σαφές πως ο ΟΗΕ αξιολογεί την ενημέρωση που έτυχε για τα όσα συζητήθηκαν στην απουσία του την περασμένη Δευτέρα, ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Όμως, όπως προκύπτει και από δημόσιες τοποθετήσεις, υπάρχει ένα δεδομένο: Μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λόγο για συνέχιση των συζητήσεων σε επίπεδο διαπραγματευτών.

Η τουρκική πλευρά επιμένει στην έναρξη συνομιλιών, Αναστασιάδη- Έρογλου, χωρίς κοινό ανακοινωθέν ή έστω στη βάση ενός γενικόλογου κειμένου, που θα αποφεύγει τα θέματα ουσίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, για το τι μέλλει γενέσθαι και πιθανόν να γίνουν συναντήσεις Μαυρογιάννη – Ερτούγ. Η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία έχει ενημερώσει τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένει πως κάποιες χώρες, που μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι, πάντως, επιχειρούν να φορτώσουν  την ευθύνη της αποτυχημένης συνάντησης της περασμένης Δευτέρας στην ε/κ πλευρά. Αυτό το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών δεν είναι ασφαλώς καινούργιο και αποτελεί πάγια τακτική των Τούρκων. Ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, σε γραπτή δήλωσή του κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για τα όσα αναφέρονται σε σχέση με την άτυπη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας. Κατά τον κ. Ερτούγ, «ο κ. Αναστασιάδης προτίμησε να τηρήσει την αυστηρή στάση που επαναλάμβανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τους τελευταίους δύο μήνες και να επαναλάβει ότι δεν αποδέχεται την έναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί».

Ο Οσμάν Ερτούγ ανέφερε περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως η λύση θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική οδό. Υποστήριξε δε πως αυτό δεν περιλαμβάνεται στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ανέφερε ακόμη πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο Αναστασιάδης, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του σε διπλωματικούς κύκλους και πίσω από κλειστές πόρτες ως ένα θαρραλέο πολιτικό, ο οποίος είπε ναι στο σχέδιο Ανάν, δεν δέχεται στοιχεία του σχεδίου Ανάν. Όλες αυτές οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση και οι πληροφορίες που διέρρευσαν καταδεικνύουν ότι στόχος της ε/κ πλευράς από αυτή τη συνάντηση δεν ήταν η εξεύρεση διεξόδου, αλλά το στήσιμο ενός πολιτικού σεναρίου».

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερτούγ, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ε/κ πλευρά δεν θα παρασυρθούν στο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλει η τ/κ πλευρά, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει με συνέπεια τις άοκνες προσπάθειές του, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί μια λύση.

Στον Κόλπο της Αμμοχώστου το Barbaros

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, από το βράδυ της Δευτέρας και χθες όλη ημέρα κινείτο εντός του κόλπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Κινείτο ουσιαστικά κάνοντας κύκλο από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου μέχρι και το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα και επέστρεφε πίσω.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ερευνητικό σκάφος συνόδευε από απόσταση και φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού ενώ μαζί του πλέουν και τα δύο συνοδευτικά σκάφη, M/V Bravo και M/V Deep Supporter. Είναι σαφές από τις διαδρομές που κάνει το Barbaros ότι πέραν από το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα, γίνονται και έρευνες καθώς φαίνεται να έχουν ποντίσει στο βυθό της θάλασσας και καλώδια.

Με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί από την Τουρκία, το πλοίο θα κινηθεί και νοτίως του νησιού. Ως γνωστόν, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (748/13) για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa και από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Στην περιοχή βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά τον περισσότερο χρόνο ουσιαστικά βρισκόταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Μερσίνας. Έρευνες σε αυτή τη φάση ξεκίνησε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της άτυπης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: