Ελεγχος σε κλίμα μεγάλης πολιτικής έντασης




Οι επιθεωρητές της Τρόικας ξεκίνησαν τις συναντήσεις τους με τους Έλληνες αξιωματούχους, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των συνομιλιών που έχει ως στόχο το γεφύρωμα των διαφορών σχετικά με τις υποχρεώσεις της Αθήνας ώστε να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση του δανείου, αναφέρει ανταπόκριση του Στέλιου Μπούρα από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greek Officials, Budget Inspectors Discuss Aid Conditions».

Ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής έντασης στην Ελλάδα, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν κηρύξει γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις εντός της δικομματικής κυβερνητικής συμμαχίας σχετικά με την φορολόγηση των ακινήτων. Οι τρεις πρόσφατες επίσης δολοφονίες, ενός αριστερού τραγουδιστή της ραπ και δύο οπαδών της Χρυσής Αυγής, έχουν εντείνει την ανησυχία για αναζωπύρωση της πολιτικής βίας.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας συναντήθηκαν με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για πάνω από δύο ώρες. «Ήταν μια πρώτη καλή συνάντηση» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου, που συμμετείχε στη συνάντηση προσθέτοντας ότι «ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 και μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν μεταξύ άλλων την φορολογική συμμόρφωση και την διοίκηση του φορολογικού συστήματος». «Η Τρόικα, συνέχισε, θα συλλέξει πληροφορίες αυτή την εβδομάδα για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ενώ θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, πιθανώς την Παρασκευή».

Ένα από τα επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων είναι εάν η Ελλάδα χρειάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας για να καλύψει το αναμενόμενο για το επόμενο έτος δημοσιονομικό κενό.  Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 1,5% σε σχέση με το ΑΕΠ, το 2014, με προοδευτική αύξηση για τα επόμενα έτη. Φέτος η χώρα αναμένεται να καταγράψει, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Παρόλα αυτά η Τρόικα σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το αναμενόμενο κενό, που προσδιορίζεται μεταξύ των 2 και 2,5 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ωστόσο τη λήψη νέων οριζόντιων δημοσιονομικών περικοπών ή την αύξηση της φορολογίας, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα κενό μόλις 500 εκ. ευρώ. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν μέτρα για ενδεχόμενη υστέρηση του προϋπολογισμού κατά τη διετία 2015-2016.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρόσθετο οικονομικό έλλειμμα, ύψους 11 δις ευρώ, από τα μέσα Ιουλίου του επόμενου έτους, την περίοδο λήξης δηλαδή του πακέτου στήριξης της Ευρωζώνης, έως τις αρχές του 2016, όταν λήγει η περίοδος στήριξης του ΔΝΤ. Το ήμισυ σχεδόν του εν λόγω χρηματοδοτικού κενού οφείλεται στην υπαναχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει την Ελλάδα μέσω της μετακύλισης των κρατικών ομολόγων.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα επιθυμεί την γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών ώστε να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην συνάντηση του Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση, κατά τις συνομιλίες με την Τρόικα, στην επιτυχή εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και στην προσπάθεια για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, το επόμενο έτος.

«Αισθανόμαστε σαν η Τρόικα να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια μας και εάν το τραβήξουν απότομα θα μπορούσαμε να πέσουμε» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών προσθέτοντας ότι «γενικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, έχουμε πετύχει τους στόχους μας και θα πρέπει να βρούμε λύση που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη και να διαφυλάσσει τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας».

«Ναι υπάρχουν προβλήματα αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με την μεγάλη εικόνα» κατέληξε ο αξιωματούχος.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303482504579179583021672814?KEYWORDS=greece

Οι ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν την τέταρτη γενική απεργία εντός του έτους, με αφορμή την έλευση των επιθεωρητών της Τρόικας αναφέρει ανταπόκριση της Eleni Chrepa από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Labor Unions to Strike Today After Troika Talks Resume» σημειώνοντας τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τον προηγούμενο μήνα ο οποίος προβλέπει για φέτος πλεόνασμα 344 εκ. ευρώ και 2,8 δις ευρώ για το 2014, δηλαδή 1,6% σε σχέση με το ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα υποψήφια για περαιτέρω μείωση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί, όπως επισημαίνει, με τους πιστωτές της ως προς την έκταση των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να λάβει η χώρα για να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-05/greek-labor-unions-to-strike-today-after-troika-talks-resume.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: