Διένεξη Κίνας-Ιαπωνίας: Πτήση αμερικανικών αεροπλάνων πάνω από τα διαμφισβητούμενα νησιά




Στο πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Κίνας-Ιαπωνίας για τα διαμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πραγματοποιήθηκε χθες υπερπτήση δύο αμερικανικών αεροπλάνων πάνω από τις διαμφισβητούμενες περιοχές.

Όπως επισημαίνει ο Craig Whitlock σε σχετικό άρθρο του στην WASHINGTON POST με τίτλο «U.S. flies two warplanes over East China Sea, ignoring new Chinese air defense zone» το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες την πτήση των δύο πολεμικών αεροπλάνων πάνω από τη Θάλασσα της ΝΑ Κίνας, στο πλαίσιο άσκησης που διεξήγε στην περιοχή, αγνοώντας πρόσφατο διάταγμα της Κίνας που ενέτασσε την εν λόγω περιοχή στη δικής της Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας, και ζητούσε προηγούμενη ενημέρωση για τη διέλευση «ξένων» αεροπλάνων.

Αμερικανοί αξιωματικοί επιβεβαίωσαν τις πτήσεις ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Tom Crosson, σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμιά επαφή, ούτε αντίδραση από την Κίνα.

Αξιωματικοί του Πενταγώνου δήλωσαν επίσης ότι οι πτήσεις αποσκοπούσαν στο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς το Πεκίνο ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κίνα να περιορίσει την ελευθερία κυκλοφορίας στα διεθνή ύδατα και στον διεθνή εναέριο χώρο.

Αναλυτές στο Πεκίνο εξέφρασαν την ανησυχία τους για περεταίρω κλιμάκωση της έντασης, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια στρατιωτική σύγκρουση. «Πρόκειται για καθαρή πρόκληση» δήλωσε ο Sun Zhe, διευθυντής του Αμερικανο-Κινεζικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί μελλοντικά η αμφισβήτηση της εναέριας αμυντικής ζώνης των ΗΠΑ από την Κίνα.

Αναλυτές στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι δεν αναμένουν στρατιωτική απάντηση από το Πεκίνο, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό η ένταση πάνω από τα διαμφισβητούμενα νησιά να συνεχίσει να αποτελεί ένα ενδεχόμενο σημείο ανάφλεξης.

«Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Και κατ’ επέκταση τώρα, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει ένα είδος ατυχήματος τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Patrick Cronin, αναλυτής ασιατικών θεμάτων στο Center for a New American Security, μια δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον που λειτουργεί συχνά ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η διαμάχη για τον εναέριο χώρο αναμένεται να επισκιάσει την επίσκεψη του Αντιπροέδρου Biden στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping, ενώ θα επισκεφθεί και την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-flies-two-warplanes-over-east-china-sea-ignoring-new-chinese-air-defense-zone/2013/11/26/0510eee2-56bf-11e3-835d-e7173847c7cc_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: