Δεν δέχεται ούτε τον ΟΗΕ – Ερογλου: «Δεν είμαστε μέλη και δεν μπορούμε να δεχθούμε τα ψηφίσματα»




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δεν αποδέχεται τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ούτε και εμπιστεύεται το διεθνή οργανισμό, επειδή «είναι μέλος η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης τον κάλεσε να δεχθεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως κοινό ανακοινωθέν και βάση διαπραγματεύσεων, η απάντηση ήταν άκρως ντενκτασική. Ο Έρογλου απάντησε πως δεν αποδέχεται τα ψηφίσματα λέγοντας ότι το ψευδοκράτος δεν είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού «ενώ εσείς είστε» και, συνεπώς, όπως ανέφερε, δεν θα είναι αντικειμενικός.

Οι μεγάλες διαφωνίες αναφορικά με τη βάση των συνομιλιών και το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος αποτέλεσαν και τη βασική διαφωνία και η τουρκική πλευρά ξεπέρασε εαυτόν. Με σαφώς συνομοσπονδιακούς όρους και επιμονή σε λύση δύο κρατών, σε χωριστικά χαρακτηριστικά, η τουρκική πλευρά παρουσιάσθηκε προετοιμασμένη για να οδηγήσει τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην έναρξη των συνομιλιών εάν δεν διασφαλιστεί ότι γίνεται αποδεκτή η μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Σημείωσε περαιτέρω ότι επιδιώκει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Έρογλου είπε πως δέχεται διζωνική με πολιτική ισότητα, αποφεύγοντας την ουρά που αναφέρεται στα ψηφίσματα. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ακόμη, όταν η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό πήρε φωτιά, πως δέχεται ότι θα υπάρχει μία εκπροσώπηση στον ΟΗΕ. «Είδατε καμία χώρα να έχει δυο εκπροσώπους στα Ηνωμένα Έθνη;», τον ρώτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ήλθα εδώ», είπε ο κατοχικός ηγέτης στη συνέχεια, «για  να μπορέσουμε να βγούμε στο τέλος έξω από τη συνάντηση και να ανακοινώσουμε ότι μετά την επιστροφή σας από το εξωτερικό θα αρχίσουμε συνομιλίες», εννοώντας χωρίς ανακοινωθέν και βάση συνομιλιών.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τουρκοκυπριακής πλευράς μιλούσε περισσότερο ο Οσμάν Ερτούγ. Όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε τούτο, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής υποστήριξε πως «μεταφράζει». Ωστόσο, αυτός ουσιαστικά μιλούσε περισσότερο από ό,τι ο κατοχικός ηγέτης.

Η συνάντηση, όπως είναι γνωστό, επιβεβαίωσε το χάσμα απόψεων και ουσιαστικά ο Έρογλου επιχείρησε με κάθε τρόπο να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα την πόρτα του αδιεξόδου.

Το ζητούμενο, τώρα, είναι πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε στους δυο διαπραγματευτές για να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Από τουρκικής πλευράς δεν αναφέρθηκε οτιδήποτε, αφήνοντας το θέμα των επόμενων θεμάτων ανοικτό. Εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν συνάντηση των δυο διαπραγματευτών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: