O Ross Wilson σε άρθρο του με τίτλο ‘Three Reasons Turks Chose Chinese Missiles’, που δημοσιεύεται στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης ATLANTIC COUNCIL, αναλύει τους λόγους που η Τουρκία προτίμησε την κινεζική προσφορά για την αγορά συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλης ακτίνας αντί των αμερικανικών, όπως ανακοίνωσε στις 26 Σεπτεμβρίου 2013.
Πρώτον, οικονομικοί λόγοι καθώς η τιμή που δόθηκε από την κινεζική επιχείρηση ήταν περίπου 1 δισ. δολάρια λιγότερο από τις άλλες προσφορές.
Δεύτερον, η Κίνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, είναι πρόθυμη να συμπεριλάβει μεταφορά της τεχνολογίας και μέρος της παραγωγής στην Τουρκία λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία της τελευταίας να ενισχύσει την αυτάρκειά και την ανταγωνιστικότητά της στον αμυντικό τομέα, κάτι που μάλιστα ενδιέφερε έντονα την Τουρκία από την εποχή Οζάλ.
Τρίτον, οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ αναξιόπιστους προμηθευτές άμυνας. Η μνήμη του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την εισβολή της Κύπρου είναι ακόμα ζωντανή. Η επιλογή της κινεζικής οδού ήταν αναμφίβολα έκφραση αγανάκτησης προς τις ΗΠΑ για τις εσωτερικές αντιδράσεις, τα προβλήματα στις αδειοδοτήσεις και τις καθυστερήσεις στην πώληση οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία στο πρόσφατο παρελθόν.
Ωστόσο, κατά τον συντάκτη, η Τουρκία δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς.
Πρώτον, διότι ότι πληρώνεις παίρνεις. ο κινεζικό σύστημα δε διαθέτει συγκρίσιμες και δοκιμασμένες στη μάχη δυνατότητες με τα αμερικανικά.
Δεύτερον, και η μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να αποδειχτεί απογοητευτική για την Τουρκία. Η ενσωμάτωση της κινεζικής τεχνολογίας σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει περιορισμένη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα άμυνας των άλλων μελών του ΝΑΤΟ, κάτι που θα αποβεί τελικά εις βάρος της.
Βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ολοκληρωθεί η εν λόγω αγορά. Οι Τούρκοι είναι σκληροί διαπραγματευτές όταν πρόκειται για θέματα αμυντικών προμηθειών. Η συγκεκριμένη απόφαση ενδεχομένως σημαίνει ότι η Τουρκία δε θα αναπτύξει σύντομα ικανό σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. Ίσως η Τουρκία σκοπίμως έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, με την έννοια ότι ή θα πάρει σύστημα άμυνας σύμφωνα με τους υπερβολικούς της όρους ή δε θα το πάρει καθόλου. Κάτι, όμως, που βλάπτει και την ίδια και την κοινή άμυνα του ΝΑΤΟ εναντίον πυραυλικών απειλών αλλά και τα συμφέροντα των Συμμάχων.
Συνεπώς, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιμείνουν στις συνομιλίες με την Τουρκία, να εξερευνήσουν τρόπους που να καλύπτουν τις οικονομικές της ανησυχίες καθώς και μηχανισμούς εξεύρεσης κοινών λύσεων. Είναι στο συμφέρον των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν πρόσβαση για τις αμερικανικές εταιρείες στην τουρκική αγορά καθώς και να διατηρούν τέτοια σχέση με την Τουρκία που να εξυπηρετεί τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/three-reasons-turks-chose-chinese-missiles