Αναγκαία η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ υποστηρίζει αναλυτής




Ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη την προσεχή Πέμπτη, ο Hugo Dixon σε πρακτορειακή ανταπόκριση (του Reuters) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «A Case for Additional Help for the Euro Zone Economy», προβάλλει την άποψη περί αναγκαιότητας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Και αυτό, όπως αναφέρει, γιατί όπως τονίζει ο αναλυτής, σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύουν τα γεράκια του πληθωρισμού που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική της τράπεζας οφείλει να εξετάζει τις ανάγκες της ευρωζώνης στο σύνολό της και όχι αποκλειστικά το τι συμβαίνει σε ορισμένες γερμανικές πόλεις.

Επιπλέον, διευκρινίζει ο Dixon, η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει αναιμική και βρίθει προβλημάτων όπως η ροή των πιστώσεων. Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι άνω του 2% σε μόνο δύο από τα 17 κ-μ, την Ολλανδία και την Εσθονία, ενώ είναι αρνητικός στην Ελλάδα.

Μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική ενδεχομένως θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, ωστόσο αυτό θα ήταν ένα θετικό στοιχείο. Και αυτό, γιατί όπως πρεσβεύει ο αρθρογράφος, οι Γερμανοί αρέσκονται στο να διδάσκουν χώρες της περιφέρειας – όπως την Ελλάδα – για τη σημασία μείωσης των τιμών με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ως αποτέλεσμα, εάν η ΕΚΤ επιτύχει το σκοπό της, καταλήγει ο Dixon, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η τιμή του ευρώ θα υποχωρήσει, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, ενώ παράλληλα θα τονωθούν οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

http://www.nytimes.com/2013/11/04/business/international/a-case-for-additional-help-for-the-euro-zone-economy.html?_r=0&pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: