Αμφιβάλλει ο Κέρι για τη συμφωνία με το Ιράν




Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για τη βούληση του Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι κυρώσεις θα διατηρηθούν όσο θα συνεχίζονται οι συνομιλίες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο κ. Κέρι είπε:

“Δεν είμαστε τυφλοί και δε νομίζω ότι είμαστε ανόητοι. Πιστεύω ότι είμαστε απολύτως σε θέση να εκτιμήσουμε εάν ενεργούμε προς το συμφέρον της χώρας μας και του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα των συμμάχων μας όπως το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου”.

Μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις και τους ηγέτες τους να εμποδίσουν την επίτευξη μιας κακής συμφωνίας με το Ιράν, ο κ. Κέρι είπε ότι “δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα”.

Πρόσθεσε ότι “ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια των συμμάχων μας στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να τους υπερασπιζόμαστε απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή”, τόνισε και συνέχισε:

“Θα υπάρξει μια καλή συμφωνία ή δε θα υπάρξει συμφωνία. Για το λόγο αυτό δεν έγινε συμβιβασμός γιατί είμαστε ενωμένοι και θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο”.

ΜΑΚΕΙΝ: ΖΗΤΩ Η ΓΑΛΛΙΑ

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν εξήρε τη Γαλλία για το “σθένος” της να ζητήσει περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με ορισμένες επίμαχες πτυχές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, γεγονός που οδήγησε τις συνομιλίες στη Γενεύη στο να μην καταλήξουν σε συμφωνία.

“Ζήτω η Γαλλία”, έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνας, γνωστός επικριτής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα στο ιρανικό ζήτημα.

Ο Μακέιν προειδοποίησε τον περασμένο μήνα– μαζί με τον γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ– τον πρόεδρο Ομπάμα ότι μπορεί να πέσει σε παγίδα επιδιώκοντας τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και Γερμανία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας καθώς προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων δυτικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 20 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, ANA-MPA – PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry prepares to be interviewed by David Gregory, host of the NBC News program, “Meet the Press,” after he and fellow representatives of the P5+1 nations concluded talks in Geneva, Switzerland, on November 10, 2013, that focused on Iran’s nuclear capabilities. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: