Η έφοδος των ΜΑΤ εναντίον της ΕΡΤ
Την είδηση της εφόδου δυνάμεων των ΜΑΤ στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό την πεντάμηνη σχεδόν κατάληψη από υπαλλήλους που αντιτίθενται στο κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα των Nektaria Stamouli και Alkman Granitsas στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Riot Police End Occupation at Greek Broadcaster».

Η έφοδος των ΜΑΤ, που έλαβε χώρα κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αναζωπύρωσε τη διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μια διαμάχη που υπέβοσκε από το προηγούμενο καλοκαίρι, οδηγώντας χθες σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συζήτηση εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου για την πρόταση μομφής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή και να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση  συνεργασίας ελέγχει κατά μικρή πλειοψηφία τη Βουλή και η πρόταση αναμένεται να καταψηφιστεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «σαν μαχαιριά στην πλάτη για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές της και όλη η προσοχή είναι επικεντρωμένη εκεί». Επίσης, ο Υφυπουργός για την ΕΡΤ, Παντελής Καψής, δήλωσε σε ελληνικά ΜΜΕ ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις βανδαλισμού στις εγκαταστάσεις λόγω της παρατεταμένης κατάληψης και ότι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας θα λειτουργήσει πλήρως έως τις αρχές του 2014.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303763804579182970559861530

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της Εlinda Labropoulou για το τηλεοπτικό δίκτυο CNN (βίντεο διάρκειας περίπου 2΄), με τίτλο Riot police evict sacked Greek TV staff».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η χθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ (στο κλείσιμο της οποίας είχε προβεί αιφνιδίως η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο με το αιτιολογικό της χρόνιας διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης πόρων) έχει εντείνει περισσότερο από ποτέ την πολιτική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης που προσπαθεί να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών της και εκείνων που αγωνίζονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

http://edition.cnn.com/video/?/video/world/2013/11/07/greece-tv-station-eviction-labropoulou-pkg.cnn&iref=allsearch&video_referrer=http%3A%2F%2Fedition.cnn.com%2Fsearch%2F%3Fquery%3DGreece%26x%3D18%26y%3D16%26primaryType%3Dmixed%26sortBy%3Drelevance%26intl%3Dtrue

Εξάλλου για το ίδιο θέμα, επισημαίνονται τα κάτωθι δημοσιεύματα βρετανικού τύπου:

Greece riot police storm former state broadcaster’s building

http://blogs.ft.com/money-supply/liveblogs/2013-11-07-2/

Greek riot police storm ex-state brodcaster

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/10432184/Greek-riot-police-clear-protesters-from-shuttered-state-broadcaster-ERT.html

Greek riot police clear protesters from shuttered state broadcaster ERT

Security forces mount pre-dawn raid on offices where sacked workers have been holed up for nearly five months in protest at government closure

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greek-police-remove-50-ert-protesters-from-occupied-building-in-predawn-raid-8926299.html

Greek police remove 50 ERT protesters from occupied building in pre-dawn raid

http://www.bbc.co.uk/news/business-24851483

Greek broadcaster which was shut down ‘will carry on’

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24847278

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το αυτοσχέδιο στούντιο των εργαζομένων στην ΕΡΤ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: