Βιβλίο του Παύλου Ιωαννίδη με αποκαλύψεις για τον Αριστοτέλη Ωνάση, τη Χριστίνα και την Αθηνά




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Προσωπικές εμπειρίες, μαρτυρίες και διαδρομές, συμπορευόμενες με την πολυτάραχη ελληνική ιστορία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας, αλλά και σημαντικά γεγονότα που αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης του Αριστοτέλη Ωνάση, καταγράφονται στην αγγλική έκδοση της αυτογραφίας του επίτιμου αντιπροέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Παύλου Ιωαννίδη, που φέρει τον τίτλο «Destiny Prevails» (η ελληνική έκδοση «Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις»).

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μίλησαν για το βιβλίο ο συγγραφέας του κ. Ιωαννίδης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ο εκδότης-διευθυντής της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», Αντώνης Διαματάρης και η δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγήτρια στις Σχολές Δημοσιογραφίας των Πανεπιστημίων Κολούμπια και CUNY, Ντόντι Τσιαντάρ, η οποία συνεργάστηκε με τον κ. Ιωαννίδη για τη συγγραφή του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα. Τους ομιλητές παρουσίασε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ενώ στο τέλος μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ο κ. Τσίλας επισήμανε ότι η αγγλική έκδοση του βιβλίου περιέχει «νέα στοιχεία» και έχει «διαφορετικό ύφος γραφής». Επίσης, αναδεικνύει το «όραμα και την ισχυρή προσωπικότητα» του Ωνάση, δίνοντας λεπτομέρειες από την πορεία του «πολύπλευρου έργου» του, αλλά και της παρακαταθήκης που άφησε, κυρίως για τη λειτουργία και την αποστολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Ο κ. Τσίλας τόνισε ότι «ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει πάντα τη διαφορά», σημειώνοντας ότι οι στενοί συνεργάτες του Ωνάση: Παύλος Ιωαννίδης, Στέλιος Παπαδημητρίου και Απόστολος Ζαμπέλας (ισόβια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος) «έδωσαν τις μάχες στο πέρασμα του χρόνου» για να έχει «αυτή τη σημαντική αποστολή» το Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο διευθύνεται σήμερα από τον Αντώνη Παπαδημητρίου (πρόεδρο του ΔΣ).

?????????? ??????? ?????? ????????

Ο Παύλος Ιωαννίδης, με λόγο λιτό και περιεκτικό, αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία του βιβλίο του, σε πρόσωπα και καταστάσεις, σε εικόνες και μνήμες που καθόρισαν τη ζωή και τις αντιλήψεις του για την Ελλάδα, τον Άνθρωπο και τον Κόσμο. Μίλησε για χρόνια δύσκολα, για την κυπριακή καταγωγή του, για τη γερμανική κατοχή στην χώρα μας, για τη γνωριμία και την πολύχρονη συνεργασία του με τον «οραματιστή και χαρισματικό» Αριστοτέλη Ωνάση, για τις γυναίκες του, Μαρία Κάλλας και Τζάκι Κένεντι, για τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα, για γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τη διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς και τις δικαστικές διαμάχες με τον Τιερί Ρουσέλ, καθώς και για το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Κοινωφελές Ίδρυμα.

Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε επίσης για το τι είπε ο Ωνάσης πριν το θάνατό του στον Στέλιο Παπαδημητρίου, τον Απόστολο Ζαμπέλα και στον ίδιο «συνεχίστε το έργο, εγώ είμαι το έργο», υπογραμμίζοντας ότι βασικό κίνητρό του για να γράψει το βιβλίο ήταν «για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια» για τον Ωνάση και το Κοινωφελές Ίδρυμα.

Ο κ. Διαματάρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο «που έπρεπε να γραφεί, γιατί περιέχει ένα κομμάτι της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας» και ότι «περιέχει πολλά νέα στοιχεία για τον Ωνάση από έναν άνθρωπο που τον έζησε από κοντά». Ο κ. Διαματάρης μίλησε για τον Παύλο Ιωαννίδη, «από τους σπάνιους ανθρώπους που γνώρισα στα 34 χρόνια της εκδοτικής του πορείας», όπως επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τον χαρακτηρίζει η ευγένεια, η συνέπεια του λόγου του, η αξιοπρέπεια, όχι αυτονόητα πράγματα στην εποχή μας». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στο βιβλίο «προβαίνει σε σημαντικές αποκαλύψεις για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ αναφέρθηκε στην «αυθεντική προσωπικότητα» του συγγραφέα και στο «σπουδαίο φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του Αλεξάνδρου Ωνάση». Επίσης, τόνισε ότι «ο Βασιλιάς της Αγγλίας απένειμε στον κ. Ιωαννίδη το “Παράσημο της Ανδραγαθίας”, για τον ηρωισμό του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν όμως οι Εγγλέζοι κρέμασαν στην Κύπρο τον Μιχαήλ Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου, ο Παύλος Ιωαννίδης τους το επέστρεψε “ως στερούμενο, πλέον, οποιασδήποτε αξίας”. Δεν το άντεχε η συνείδησή του, η αξιοπρέπειά του, η εθνική του υπερηφάνεια και η εντιμότητά του».

Η Ντόντι Τσιαντάρ εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή, αλλά και συγκίνηση, για τη συνεργασία της με τον κ. Ιωαννίδη, περιγράφοντας πολύ παραστατικά στιγμιότυπα του βιβλίου. Η κα Τσιαντάρ ανέφερε ότι από την αρχή παρότρυνε τον συγγραφέα να αναδείξει μέσα από τη συγγραφή στην αγγλική έκδοση του βιβλίου επιπλέον στοιχεία για το ξένο αναγνωστικό κοινό, σε κάτι που συμφώνησε και έτσι το βιβλίο έγινε πιο ενδιαφέρον ειδικά για τον Αμερικανό αναγνώστη. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους θαύμασε την εργατικότητα, τον επαγγελματισμό, τη συνέπεια και τις αντοχές του, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μνεία για τον πατριωτισμό του, κάτι που κληρονόμησε από τον Ελληνοκύπριο πατέρα του, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στην αντίσταση κατά των Γερμανών. Τέλος, η κα Τσιαντάρ έκανε αναφορά για την στιγμή της γνωριμίας του Αριστοτέλη Ωνάση με τον Παύλο Ιωαννίδη, ο οποίος διακρίθηκε ως πιλότος, αρχικά της πολεμικής αεροπορίας και στη συνέχεια της Ολυμπιακής.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέα και αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ο γενικός πρόξενος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος της αμερικανικής τηλεόρασης Έρνι Ανάστος και αρκετά στελέχη ομογενειακών φορέων.

Το βιβλίο πωλείται από την Amazon: http://www.amazon.com/Destiny-Prevails-Aristotle-Alexander-Chrsitina/dp/B00D0AVJSY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1384019052&sr=8-1&keywords=livanis

ΠΗΓΗ: ANA-MPA / ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ – Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: