Δεν “έκλεισε” η συμφωνία – Οι ηγέτες της Γερουσίας θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το μεσημέρι




Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι πηγή του Κογκρέσου ισχυρίστηκε ότι οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία θα μπορούσαν να ανακοινώσουν μια συμφωνία αργά το βράδυ της Τρίτης με την οποία θα επεκτείνεται το όριο του δανεισμού της κυβέρνησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014.

Τελικά αυτό δεν εγινε κατορθωτό, αφού οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το μεσημέρι της Τετάρτης τοπική ώρα (7 το βράδυ ώρα Ελλάδος). Διόμιση ώρες περίπου μετά ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Σύμφωνα με την πηγή μετά από αυτή τη συμφωνία, η ανακοίνωση της οποίας αναβλήθηκε για την Τετάρτη, αναμένεται η άμεση επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν κλείσει από την 1η Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συμφωνία θα αφορά τις διατάξεις που βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση στη Γερουσία και οι οποίες οδήγησαν σε νέα αποτυχία τις συζητήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι συνομιλίες σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου.

Οι διατάξεις αφορούν ένα προσωρινό νομοσχέδιο για το όριο των δημοσίων δαπανών που θα ισχύσει έως τις 15 Ιανουαρίου.

Η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της σημείωσε ότι οι συζητήσεις των ηγετών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων είναι σε εξέλιξη αναφέροντας ότι η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων, αν συνεργαστεί, θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της συμφωνίας πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Πέμπτη. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αθέτηση των αμερικανικών υποχρεώσεων που απορρέουν από την μη αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων είχαν αρχίσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, να αποτραπεί η χρεοκοπία και να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά την αποτυχία που προέκυψε το απόγευμα της Τρόιτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ντόν Στιούαρτ εκπρόσωπος του επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία του Μιτς Μακκόνελ, δήλωσε:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα απόψε (Τρίτη βράδυ), οι ηγέτες αποφάσισαν να εργαστούν προς μια λύση που θα ανοίξει εκ νέου την κυβέρνηση και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί».

Ο εκπρόσωπος του Χάρι Ρέιντ επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες «είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία είναι εφικτή». Όμως κανείς από τους δύο εκπροσώπους δεν έδωσε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: