NY Times: Η εμπλοκή της Ευρώπης στην κατασκοπεία πιο αξιόπιστη λόγω του Πάγκαλου




Μολονότι η Ευρώπη καταγγέλλει τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών που διενεργούσαν οι ΗΠΑ, οι ηγέτες της αναζητούν τρόπους για να καθυστερήσουν την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, υποστηρίζουν οι Andrew Higgins και James Kanter.

Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκρισή τους από τις Βρυξέλλες στους NEW YORK TIMES με τίτλο «As It Denounces U.S. Spying, Europe Delays Privacy Protection at Home».

Δύο ημέρες μετά το τηλεφώνημα που έκανε στον Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για να διαμαρτυρηθεί για την υποκλοπή του κινητού της τηλεφώνου, η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους της, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, συμφωνώντας με την αναβολή υιοθέτησης ενός νέου νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, πιθανώς έως το 2015, μετά την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συγκατάθεση της Γερμανίας στην βρετανική πρόταση για πάγωμα της σχετικής νομοθεσίας υπογραμμίζει τις αντιφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών μεταξύ της λεκτικής στήριξης της ιδιωτικότητας και των πολιτικών τους αποφάσεων.

Η εμπλοκή της Ευρώπης στα παιχνίδια κατασκοπείας κατέστη πιο αξιόπιστη μετά τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό όπου παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες των Αμερικανών πρέσβεων στην Ελλάδα και στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90.

Όπως επισημαίνει η  Miriam Artino, αναλύτρια στο La Quadrature du Net, γαλλική οργάνωση για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών, «όλοι εμφανίζονται θιασώτες της προστασίας της ιδιωτικότητας στις δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και αναζητούν τρόπους για να καθυστερήσουν τη διαδικασία».

Οι αποκαλύψεις του Edward J. Snowden για τις δραστηριότητες του NSA δημιούργησαν έναν έντονο διάλογο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σχετικά με την δέουσα ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικότητας και των οικονομικών συμφερόντων ή τις απαιτήσεις ασφάλειας.

Στην προσπάθειά της να ελέγξει την ζημιά, η κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει την απαγόρευση της παρακολούθησης φίλα προσκείμενων ξένων ηγετών. Μολονότι δεν υπήρξε αντίδραση της κας Μέρκελ αξιωματούχοι στο Βερολίνο δέχθηκαν θετικά την είδηση ως συνειδητοποίηση ότι τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα θα μπορούσαν να πληγούν εάν συνεχίζονταν οι παρακολουθήσεις.

Οι αποκαλύψεις δεν έβλαψαν ωστόσο μόνο την αμερικανική πλευρά καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ρόλο των δικών τους μυστικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαν παρακολουθήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του NSA, στρατηγός Keith B. Alexander, διέψευσε χθες ενώπιον του Κογκρέσου δημοσιεύματα που μιλούσαν για υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών εκατομμυρίων Ευρωπαίων, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες σε εμπόλεμες ζώνες και άλλες περιοχές εκτός των συνόρων τους, κοινοποιώντας τα δεδομένα στις ΗΠΑ.

Το νομοθεσία που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία της ιδιωτικότητας προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση επιχειρηματικών κύκλων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μιας συμφωνίας την οποία πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πολλά μέλη του υπάρχοντος Ευρωκοινοβουλίου, όπως και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεδίωκαν την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικότητας πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

http://www.nytimes.com/2013/10/30/world/europe/as-it-denounces-us-spying-europe-delays-privacy-protection-at-home.html?partner=rssnyt&emc=rss

Οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, όπως τις μετέφερε σχετικό τηλεγράφημα του Associated Press, αναπαράγονται σε διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως στους NEW YORK TIMES («Greece Said to Tap U.S. Envoys in ’90s») και στην WASHINGTON POST

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: