JTA: Ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση καταστολής του νεοναζιστικού κόμματος




Στην απόφαση των δικαστικών αρχών για την προφυλάκιση του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, αναφέρεται τηλεγράφημα της JEWISH TELEGRAPHIC AGENCY με τίτλο «Golden Dawn leader jailed ahead of trial in Greece», που αναφέρει ότι είχε συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής του νεοναζιστικού κόμματος, με την κατηγορία σχηματισμού εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτήρισε την απόφαση προφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου ως μια σημαντική νίκη της ελληνικού δικαστικού συστήματος μιλώντας για «την πιο δυναμική σύγκρουση με μια νεοφασιστική, εγκληματική οργάνωση της ευρωπαϊκής και ενδεχομένως της παγκόσμιας ιστορίας».

http://www.jta.org/2013/10/03/news-opinion/world/golden-dawn-head-jailed-ahead-of-trial-in-greece#ixzz2gjFzZHdF

Στην προφυλάκιση του ηγέτη της Χρυσής Αυγής αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του WORLD JEWISH CONGRESS με τίτλο «Greek neo-Nazi party leader to remain in jail until trial» ο οποίος κατηγορείται για διάφορα κακουργήματα μεταξύ των οποίων και για τον σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης.

Το άρθρο κάνει επίσης αναφορά στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση καταστολής της Χρυσής Αυγής εκδηλώθηκε μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα από μέλος της οργάνωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εβραϊκές και άλλες διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, είχαν ζητήσει, όπως υποστηρίζεται, από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, η οποία κατηγορείται για δεκάδες επιθέσεις κατά των μεταναστών.

http://www.worldjewishcongress.org/en/news/13996/greek_neo_nazi_party_leader_to_remain_in_jail_until_trial 

Άρθρο της Laura Sesana για την δράση της Χρυσής Αυγής και τις εξελίξεις μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βασιζόμενο σε ρεπορτάζ ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των WASHINGTON TIMES με τίτλο «Greece cracks down on neo-Nazi political party after murder of rapper».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η κυβερνητική προσπάθεια για την καταστολή του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, στην οποία περιλαμβάνεται και η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της, εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την εμβάθυνση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που βιώνει η χώρα.

Το άρθρο παραθέτει όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, εκ των οποίων ο ηγέτης της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, και ο Γιάννης Λαγός κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Γίνεται επίσης αναφορά στην αλματώδη άνοδο της δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής, καθώς κατόρθωσε από ένα περιθωριακό μόρφωμα να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τις εκλογές του 2012, καταγράφοντας έκτοτε ανοδική τάση.

Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής στο αίσθημα απελπισίας και θυμού των πολιτών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στην αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας. Καταλύτης ωστόσο θεωρείται η αύξηση των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, η οποία εν γένει αποδίδεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική που διευκολύνει την πρόσβαση των λαθρομεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή ο αριθμός των λαθρομεταναστών που ζουν στο κέντρο της Αθήνας έχει τετραπλασιαστεί από το 2006.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Χρυσή Αυγή αρνείται τον νεοναζιστικό της χαρακτήρα, μολονότι η εμφάνιση των στελεχών της, η δράση τους και η φρασεολογία όπως «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» καθιστούν αναξιόπιστους τους ισχυρισμούς τους. Η βίαιη συμπεριφορά τους τόσο έναντι του Τύπου, όσο και των πολιτικών, καταγράφηκε πλειστάκις κατά το παρελθόν, όπως και πρόσφατα ενώπιων της κάμερας.

Το δημοσίευμα επιμερίζει ευθύνες και στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά,  για το κλίμα κατά της λαθρομετανάστευσης που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το 2012, είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά των λαθρομεταναστών, ενώ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν επέτρεψε την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Παράλληλα είχε αντιταχθεί στην χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκα στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απάντησε στις κατηγορίες επισημαίνοντας ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η πρώτη όπου διαπιστώθηκε διασύνδεση με την ηγεσία του κόμματος.

Πολλοί, όπως επισημαίνεται, θεωρούν ότι το μέλλον της Χρυσής Αυγής και της ιδεολογίας που πρεσβεύει θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα χειρισθεί η Δικαιοσύνη τις υποθέσεις κατά των μελών της Χρυσής Αυγής.

http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/world-our-backyard/2013/oct/3/greece-cracks-down-neo-nazi-political-party-after-/#ixzz2gjFlZ8Re

Δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITORGolden Dawn: Five Things to Know about Greece’s ‘Neo-Nazi’ Party») σκιαγραφεί την ταυτότητα της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζοντας την ως ρατσιστικό κόμμα εναντίον των μεταναστών, των Μουσουλμάνων, των Εβραίων και των Τούρκων, που παράσχει ωστόσο παράλληλες κοινωνικές υπηρεσίες, τείνει στη βία και φλερτάρει με τον ναζισμό.

Παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε η δημοτικότητα του κόμματος και αναφέρεται στις πρόσφατες συλλήψεις στελεχών του με την κατηγορία δημιουργίας εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και στις παραιτήσεις και αλλαγές στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι καλή, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων της για το χρέος, ενώ παράλληλα να πρέπει να οργανώσει την Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι η ‘Χρυσή Αυγή’ αρνείται τις κατηγορίες και οποιουσδήποτε δεσμούς με τον ναζισμό, επικαλούμενη τον εθνικισμό και τονίζεται ότι στην ιστοσελίδα του το κόμμα εκφράζει την αντίθεσή του με τη δημοκρατία.

Τέλος, αναφέρεται πως η βία δεν είναι ασυνήθιστη στην ελληνική πολιτική, παραθέτοντας την περίοδο της δικτατορίας, την ύπαρξη δραστήριας εξτρεμιστικής αριστεράς και τον εμφύλιο, τη δράση της ‘17ης Νοέμβρη’ (και τη δολοφονία του σταθμάρχη της ΣΙΑ, Richard Welch) και του ‘Επαναστατικού Αγώνα’ αλλά και αναρχικών.

Άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Greek Crackdown on the Golden Dawn: What are the Risks?», αφού επισημαίνει ότι το κόμμα κεφαλαιοποίησε τη δημοτικότητά του εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την κυβερνητική ηγεσία και την κρίση χρέους, τη λιτότητα και τα αντι-μεταναστευτικά συναισθήματα, παρατηρεί ότι η υπό περιοριστικούς όρους απελευθέρωση μελών της ‘Χρυσής Αυγής’ έχει ανησυχήσει παρατηρητές, που θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον σχεδιασμό της επιχείρησης εναντίον του κόμματος.

Κατά τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Κατρούγαλο: ‘αν τα μέλη της οργάνωσης δώσουν την εντύπωση ότι συνιστούν θύματα του κατεστημένου, μπορεί το γόητρό τους να αυξηθεί’. Τίθενται ερωτήματα (και παρατίθενται σχετικά δημοσιεύματα των New York Times) σχετικά με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των κυβερνητικών μεθόδων. Απορία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι πολλές από τις υποθέσεις, που σχετίζονται με δολοφονίες, ξέπλυμα χρήματος και κατηγορίες εκβιασμού, δεν διώχτηκαν ποινικά εδώ και χρόνια. Ο κος Κατρούγαλος κάνει λόγο για αδράνεια του κράτους και των αρχών.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/1003/Golden-Dawn-five-things-to-know-about-Greece-s-neo-Nazi-party/Who-is-Golden-Dawn

http://www.csmonitor.com/World/Security-Watch/terrorism-security/2013/1003/Greek-crackdown-on-the-Golden-Dawn-What-are-the-risks

Ο συντάκτης των TIMES, Ben Macintyre, εκτιμά ότι η σύλληψη Μιχαλολιάκου έχει συνάφειες με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία του 1930 σε άρθρο του με τίτλο «Weimar Greece is gambling with Democracy», επικαλούμενος ομιλία του Α. Σαμαρά, κατά την οποία είχε δηλώσει ότι «η ελληνική δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει, με την κοινωνική συνοχή να κινδυνεύει από την αυξανόμενη ανεργία, όπως συνέβαινε στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϋμάρης στη Γερμανία».

Ο συντάκτης επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν υποφέρει από υπέρ-πληθωρισμό, τα μετριοπαθή πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να λειτουργούν και ότι η ‘Χρυσή Αυγή’ δεν έχει σημειώσει την ραγδαία άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών, ωστόσο οι ιαχές των οπαδών του ηγέτη της Ν. Μιχαλολιάκου, η στήριξη που απολαμβάνει μεταξύ στρατού και αστυνομίας καθώς και παράγοντες όπως η μαζική ανεργία, η πολιτική παράλυση, η διευρυνόμενη φτώχεια, η κοινωνική αναταραχή, η αυξανόμενη εγκληματικότητα, η ανεξέλεγκτη διαφθορά και η αίσθηση της εθνικής ταπείνωσης, θυμίζουν αρκετά τη Δημοκρατία της Βαϋμάρης.

Η αναλογία ίσως προσφέρει μία οδό καταπολέμησης της ανόδου του φασισμού, που φαίνεται να παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, διώκοντα δικαστικά τους εξτρεμιστές με την κατηγορία δημιουργίας εγκληματικής οργάνωσης. Μία επιτυχής δικαστική δίωξη της ‘Χρυσής Αυγής’ θα διασφαλίσει την ελληνική δημοκρατία. Μια αποτυχία θα την θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς θα καταστήσει τα μέλη της ‘Χρυσής Αυγής’ μάρτυρες στα μάτια των υποστηρικτών τους.

http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/columnists/benmacintyre/article3886098.ece

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: