Dijsselbloem: Πρόταση για παρατάσεις μόνο μετά από επίτευξη σημαντικών μεταρρυθμιστικών στοχων




Σε δηλώσεις του Jeroen Dijsselbloem κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη αναφέρεται ανταπόκριση των Tobias Buck και Peter Spiegel για τους FINANCIAL TIMES («Dijsselbloem says budget extensions should be tied to reform»).

Εάν τα κράτη-μέλη συμφωνούν με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να ευθυγραμμίσουν τους προϋπολογισμούς τους, εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup καιυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ενώ πιστεύει ότι η νομισματική ένωση χρειάζεται ‘περισσότερα εργαλεία’, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των υπερβολικών ελλειμμάτων και της διαφεύγουσας ανάπτυξης.

Τέτοια εργαλεία θα εξοικονομήσουν χρόνο, ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση της δημοσιονομικής πλευράς με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε. Εξέφρασε ανησυχία για την επιείκεια των Βρυξελλών αναφορικά με τη λιτότητα, υπονοώντας την αντιμετώπιση της Γαλλίας, στην οποία δόθηκε το περιθώριο μιας διετίας χωρίς όρους για να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς στόχους (παρόλο που παρόμοιο περιθώριο δόθηκε και στην Ολλανδία).

Αντίστοιχη ανησυχία επικρατεί στο Βερολίνο για τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στην περιφέρεια, ειδικότερα στην Ιταλία. Ο Dijsselbloem εκτιμά ότι, η προθεσμία που αφορά σε δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να επιμηκυνθεί, μόνο αν μία χώρα σημειώσει πρόοδο σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ισχύουν οι αρχικές ημερομηνίες επίτευξης των στόχων.

Η πρόοδος που σημειώνεται και η ανταμοιβή της θα συνιστούν ένα είδος συμβολαίου μεταξύ κ-μ και ΕΕ (περί συμβατικών συμφωνιών έχει κάνει λόγο και η A. Merkel). Κατά την εκτίμηση πολλών αξιωματούχων, πολλές χώρες της περιφέρειας εξακολουθούν να διαθέτουν δομικά μη ανταγωνιστικές οικονομίες, επειδή οι δύσκολες πολιτικά ‘φιλελευθεροποιήσεις’ έχουν καθυστερήσει: τέτοια κριτική έχουν δεχτεί η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: