Bloomberg: Ο Σαμαράς περνά στην επίθεση




Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, περνά στην επίθεση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη θέση του, την ώρα που το δράμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης επιστρέφει στη χώρα από όπου ξεκίνησε.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση του Jonathan Stearns από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras on Offense as Greek Bailout 3.0 Talks Loom».

Αφού κατέστειλε το εθνικιστικό κόμμα που συνδέεται με μια δολοφονία και είπε στην Ευρώπη ότι οι δημοσιονομικές περικοπές ξεπερνούν τους στόχους που είχαν τεθεί, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, πέραν των 240 δις που έχουν ήδη διατεθεί. Η σημερινή συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα σηματοδοτήσει με ποιον τρόπο θα συνδράμει η Ευρώπη στον Έλληνα Πρωθυπουργό ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται προς ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εξαρτάται από πέντε έδρες, ενώ η χώρα διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, που εκτίναξε την ανεργία στο 28%.

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες, «ο Σαμαράς βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στην Ελλάδα εξαιτίας του υψηλού ποσοστού απελπισίας και οργής των πολιτών. Χρειάζεται τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δείξει στους Έλληνες ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Στο σημερινό περιβάλλον καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθάνονταν ισχυρή και ήσυχη».

Μετά τη διάθεση 496 δις ευρώ σε πέντε κράτη, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεχίζουν ακόμη να ασχολούνται με τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η απειλή διάλυσης του κοινού νομίσματος. Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει νέα χρηματοδότηση, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2014, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αρχίζουν να απεξαρτώνται από τα προγράμματα διάσωσης.

Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο κ. Σαμαράς έναντι των προκατόχων του στην Πρωθυπουργία της χώρας είναι ότι αναμένεται φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, με αφαίρεση των επιτοκίων, ένα έτος νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, το 2014, για πρώτη φορά μετά το 2007.

Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική καθώς οι υπουργοί οικονομικών είχαν δεσμευθεί πέρυσι τον Νοέμβριο για τη λήψη νέων μέτρων και βοήθειας, εάν η χώρα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα.

Η αντιπαράθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο των ευρωεκλογών και όταν η Ελλάδα θα διαθέτει την προεδρία της ΕΕ. Και οι δύο περιπτώσεις αυξάνουν το πολιτικό διακύβευμα για τον κ. Σαμαρά, το κόμμα του οποίου κονταροχτυπιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-13/samaras-on-offense-as-greek-bailout-3-0-talks-loom.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: