Bloomberg: Οι Ελληνες τα καταφέρνουν καλύτερα από Αυστριακούς στον αγώνα κατά του φασισμού




Η Αυστρία και η Ελλάδα πέραν της συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο την αλματώδη άνοδο των υπερεθνικιστικών κινημάτων, με την Ελλάδα όμως, να τα αντιμετωπίζει, απροσδόκητα, με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, υποστηρίζει ο Leonid Bershidsky σε άρθρο του στο BLOOMBERG Why Fascists Do Better in Austria Than in Greece»).

Ο Heinz-Christian Strache, ηγέτης του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, προσπαθεί να είναι διακριτικός σχετικά με τις πολιτικές του ιδέες. Όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που τον απεικόνιζε να δίνει ναζιστικό χαιρετισμό ισχυρίστηκε ότι παράγγελνε μπύρες, μολονότι οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι πρόκειται για μια υποκριτική απάντηση, όπως και όταν διέψευδε δημοσιεύματα για τις στενές του σχέσεις με ακροδεξιά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά το κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 21,4% στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές.

Στην Ελλάδα ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ηγέτης της Χρυσής Αυγής, επανειλημμένα και χωρίς να απολογηθεί έχει προβεί στον ναζιστικό χαιρετισμό, ο οποίος, όπως σημειώνεται, δεν απαγορεύεται στην Ελλάδα, ενώ εκφράζει ανοιχτά τα αντισημιτικά του αισθήματα. Σε μια μάλιστα περίπτωση είχε δηλώσει ότι «τουλάχιστον αυτά τα χέρια δεν έχουν κλέψει». Το έμβλημα του κόμματος, από αρχαιοελληνικό  σύμβολο, θυμίζει την σβάστικα, ενώ η Χρυσή Αυγή εισήλθε το 2012 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με ποσοστό 7%.

Τόσο ο Strache, όπως και ο Μιχαλολιάκος μισούν τα σχέδια διάσωσης προς τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, ο μεν πρώτος εξαιτίας της επιβάρυνσης που δέχονται οι φορολογούμενοι της χώρας του, ενώ ο δεύτερος εξαιτίας της λιτότητας που τα συνοδεύει. Και οι δύο επίσης θεωρούν ότι οι χώρες τους κυριεύονται από μουσουλμάνους μετανάστες, οι οποίοι δεν συνάδουν με την κυρίαρχη κουλτούρα, ενώ επιβαρύνουν τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών που εξηγεί και για ποιο λόγο ο κ. Μιχαλολιάκος βρέθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενος για την δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης, την ώρα που ο Strache γιόρταζε την εκλογική του νίκη. Η Χρυσή Αυγή κατέφυγε στη βία με επιθέσεις κατά των αριστερών και των μεταναστών. Η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία, είχε συλληφθεί μετά από μια επίθεση σε ένα σουβλατζίδικο στην Αθήνα, ενώ οπαδός της Χρυσής Αυγής δολοφόνησε τον αριστερό τραγουδιστή της ραπ, Παύλο Φύσσα. Μετά την κινητοποίηση χιλιάδων Ελλήνων, η κυβέρνηση έσφιξε τον κλοιό γύρω από τον Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά τους.

Οι Έλληνες φάνηκαν, κατά κάποιο τρόπο, πιο τυχεροί από τους Αυστριακούς. Χάρη στις αγριότητες της Χρυσής Αυγής η Ελλάδα έχει αποκτήσει αντισώματα κατά του υπερεθνικισμού. Οι δημοσκοπήσει παρουσιάζουν πτώση της Χρυσής Αυγής από το 12% στο 6%. Στην ειδυλλιακή ωστόσο Αυστρία, με την μικρότερη ανεργία στην ΕΕ, μόλις στο 4,5%, μα πιο ήπια μορφή της ίδιας αρρώστιας διαχέεται ανεξέλεγκτα.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-30/why-fascists-do-better-in-austria-than-in-greece.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: