Χαστούκι της Σαουδικής Αραβίας στους μεγάλους της γης – Αρνήθηκε θέση στο Σ.Α. του ΟΗΕ




Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι δεν θα καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε διαμαρτυρία για την “αδυναμία” του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ και την αποτυχία του να ρυθμίσει τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την συριακή κρίση.

Η απόφαση προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα ενώ ήταν έκπληξη για πολλούς διπλωμάτες του ΟΗΕ. Ορισμένοι από αυτούς υπέθεσαν ότι η Σαουδική Αραβία θα επανέλθει στη συνέχεια στην απόφασή της αυτή, η οποία δεν κοινοποιήθηκε επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ομως η επίσημη ανακοίνωση, με την έγκριση του βασιλιά της χώρας, φαίνεται να είναι τελεσίδικη.

“Είναι εντελώς απρόσμενο”, δήλωσε ένας διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι όλοι οι διπλωμάτες έσπευσαν να εντρυφήσουν “στην ιστορία του Συμβουλίου για να βρουν ένα προηγούμενο, το οποίο δεν υπάρχει”. Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι μια υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας “χρειάζεται χρόνια προετοιμασίας”, το οποίο καθιστά την κίνηση αυτή του Ριάντ ακόμη πιο απροσδόκητη.

Η εκλογή των δέκα μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται σε περιφερειακή βάση και, αν η Σαουδική Αραβία εμμείνει στην απόφασή της, εναπόκειται στην αραβική ομάδα στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης να βρει έναν νέο υποψήφιο, τον οποίο θα υιοθετήσει στη συνέχεια το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης σε ψηφοφορία του, όπως έγινε προχθες για το Ριάντ.

“Θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα εκλογή, αλλά είναι ακόμη πιθανό να πειστεί το Ριάντ να αλλάξει θέση”, έκρινε ένας άλλος διπλωμάτης και υπενθύμισε ότι “η σαουδαραβική κυβέρνηση είχε εκφράσει σαφώς τις τελευταίες εβδομάδες την ανησυχία της όσον αφορά την Συρία και το παλαιστινιακό ζήτημα”. Το Ριάντ ανησυχεί εξάλλου και για την προσέγγιση που επιχειρείται ανάμεσα στα δυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως τις ΗΠΑ, και το Ιράν με τον νέο πρόεδρό του Χασάν Ροχανί.

Η ανακοίνωση της άρνησης

Η Σαουδική Αραβία, σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη θυμού για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία και να αναλάβει δράση σε άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι δεν θα καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βασίλειο καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε “δύο μέτρα και δύο σταθμά” στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο θυμός του Ριάντ στρέφεται κυρίως εναντίον της Ουάσινγκτον, τον παλαιότερο διεθνή σύμμαχό του, η οποία μετά την Αραβική Ανοιξη έχει ακολουθήσει πολιτικές στις οποίες οι σαουδάραβες ηγέτες έχουν αντιταχθεί κατηγορηματικά και οι οποίες έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν σαουδάραβες αναλυτές.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης εξοργισθεί από την προσέγγιση ανάμεσα στο Ιράν, τον παλιό περιφερειακό αντίπαλό της, και τις ΗΠΑ, η οποία έχει εκδηλωθεί αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά τον περασμένο μήνα με το νέο Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, στην υψηλότερου επιπέδου επαφή που έχει υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Επικαλούμενο την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιλύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, να πάρει μέτρα για να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών στην περιοχή, το Ριάντ υποστηρίζει πως το σώμα αντίθετα διαιώνισε συγκρούσεις και δυσαρέσκειες.

“Η Σαουδική Αραβία (…) δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έως ότου αυτό το τελευταίο μεταρρυθμισθεί και του δοθούν τα μέσα για να επιτελέσει το καθήκον του και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του σαουδαραβικού Υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών είχε ματαιώσει μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκφράζοντας μ` αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή του για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της Συρίας καθώς και στο Παλαιστινιακό, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο όσον αφορά το χειρισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τις δυτικές δυνάμεις να ασκούν πίεση για ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-κσαντ και τη Ρωσία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες στη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Τα άλλα κράτη συμμετέχουν στο σώμα αυτό σε εναλλασσόμενη βάση.

Επικρίνει η Μόσχα

Η Ρωσία επέκρινε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας “ιδιαίτερα παράξενα” τα επιχειρήματα που πρόβαλε το Ριάντ γι’ αυτήν, εν μέσω της συριακής κρίσης.

“Αιφνιδιαστήκαμε από αυτήν την άνευ προηγουμένου απόφαση της Σαουδικής Αραβίας”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

“Τα επιχειρήματα του βασιλείου προκαλούν αμηχανία. Αυτά που προσάπτονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της συριακής κρίσης δείχνουν ιδιαίτερα παράξενα”, προσθέτει το υπουργείο.

“Με την απόφασή της, η Σαουδική Αραβία αποκλείει μόνη της τον εαυτό της από τις κοινές προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο”, επισημαίνει επίσης.

Η Ρωσία, σύμμαχος των αρχών της Δαμασκού, αντιτίθεται από την αρχή της συριακής σύγκρουσης στην Σαουδική Αραβία, την οποία κατηγορεί ότι χρηματοδοτεί οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην χώρα αυτή.

Παρίσι: Συμμεριζόμαστε την απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται την “απογοήτευση” της Σαουδικής Αραβίας για την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την συριακή κρίση.

“Συμμεριζόμαστε την απογοήτευσή της μετά την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά έχουμε ακριβώς σε απάντηση σε αυτήν μια πρόταση για την μεταρρύθμιση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομάν Ναντάλ σε συνέντευξη Τύπου. Η Γαλλία πρότεινε τον Σεπτέμβριο να μην ασκείται το δικαίωμα βέτο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) στην περίπτωση “μαζικών εγκλημάτων”.

“Για δυόμισι χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε μπορέσει να αποφασίσει για την Συρία”, υπενθύμισε ο Ναντάλ. Τρεις φορές η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν το δικαίωμά τους αρνησικυρίας για να εμποδίσουν την λήψη αποφάσεων που καταδίκαζαν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν νομιμοποιήσει μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση στην χώρα αυτή.

Σύμφωνα με την γαλλική πρόταση, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να αποφανθεί για μια κατάσταση “μαζικών εγκλημάτων”, τα μόνιμα μέλη του θα δεσμεύονταν να απαρνούνται το δικαίωμά τους άσκησης βέτο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στον οποίο θα προσέφευγαν τουλάχιστον 50 κράτη μέλη, θα ήταν αρμόδιος για να αποφασίσει όσον αφορά την φύση του εγκλήματος”.

“Είναι μια απλή απάντηση, η οποία θα επέτρεπε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμφίβολα και η νομιμότητά του, η ικανότητά του να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μπαν κι Μουν στον κόσμο του…

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την απόφασή της να μην καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν.

Η πιθανή αντικατάσταση της Σαουδικής Αραβίας «είναι μια απόφαση την οποία θα λάβουν τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Μπαν, όμως σημείωσε ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα».

Απαντώντας στις επικρίσεις της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπαν υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί «να συνεργαστεί στενά με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε «στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, την παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό ώστε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κράτος, την παροχή βοήθειας στη μεταβατική διαδικασία στην Υεμένη, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων».

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπαν σημείωσε ότι «τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα συζητήσουν το θέμα μεταξύ τους».

Αν το Ριάντ εμμείνει στην απόφασή του, η ομάδα Ασίας-Ειρηνικού στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία ανήκει η Σαουδική Αραβία, είναι αυτή που θα προτείνει νέο υποψήφιο.

Εξάλλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι σχολίασε την απόφαση του Ριάντ επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού.

«Δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση με αυτή», δήλωσε ο Νεσίρκι. «Ακόμα και οι συνάδελφοί μου στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή τη Γενική Συνέλευση (…) δεν μπορούν να θυμηθούν ένα παρόμοιο συμβάν», όπου μια χώρα που εκλέχθηκε στο Συμβούλιο αρνήθηκε να αναλάβει την έδρα της.

Μόνο δύο φορές στην ιστορία του το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 μέλη εκ των οποίων 10 μη μόνιμα, αναγκάστηκε να μείνει με 14. Το 1950 όταν η Μόσχα, μόνιμο μέλος, ακολούθησε την πρακτική της άδειας καρέκλας και το 1980 οπότε οι δύο υποψήφιοι της Λατινικής Αμερικής (Κούβα και Κολομβία) δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τις απαραίτητες ψήφους για να καταλάβουν την έδρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανεώνει κάθε χρόνο πέντε από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του, που αναλαμβάνουν μια θητεία δύο ετών. Η εκλογή γίνεται σε περιφερειακή βάση. Κάθε περιοχή προτείνει έναν υποψήφιο που πρέπει να λάβει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης το φθινόπωρο για να αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.

Η υποψήφια χώρα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 129 ψήφους από τα συνολικά 193 κράτη μέλη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει 15 μέλη, ανανεώνει κάθε χρόνο 5 από τις 10 έδρες των μη μόνιμων μελών του, σε  περιφερειακή βάση. Προχθες, η Σαουδική Αραβία, το Τσαντ, η Χιλή, η Νιγηρία και η Λιθουανία εξελέγησαν για μια διετή θητεία, η οποία θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: New York Times, Reuters, DPA, AFP, ANA-MPA. CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: