Φρεσκάρισμα κόκκινων γραμμών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά ζητά να παραπεμφθούν στις διαπραγματεύσεις τα ακανθώδη θέματα και παράλληλα καταγράφει τις κόκκινες γραμμές της. Ενόψει και της νέας συνάντησης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Τουρκοκύπριου Οσμάν Ερτούγ, τη Δευτέρα, η τουρκική πλευρά προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού και τακτικής, αποφεύγοντας την ουσία.

Η Άγκυρα διά των εδώ εγκάθετων της, ουσιαστικά δείχνει την προτίμησή της για να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, ενώ σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου, φαίνεται να επιδιώκουν να είναι γενικών αναφορών. Είναι, πάντως, ενδεικτικό των προθέσεων τους, και οι αναφορές του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή ότι η τ/κ πλευρά είναι ευαίσθητη στο θέμα της βάσης των δύο ιδρυτικών κρατών, των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και στο θέμα της υπηκοότητας. Η αναφορά αυτή είναι αρκούντως αποκαλυπτική και δείχνει τις προθέσεις και διαθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Είναι δε σαφές πως, χωρίς να διακόπτει τις προκαταρκτικές συζητήσεις, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να εξαναγκάσει την ελληνική πλευρά να αποχωρήσει.

Την ίδια ώρα είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά θέλει διακαώς και για προφανείς λόγους να ξεκινήσει η χιαστή διαδικασία, της μετάβασης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου στην Αθήνα. Τούτο, όπως έγραψε και χθες ο «Φ», δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και να μην ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Να προηγηθούν, δηλαδή, της πρώτης συνάντησης Αναστασιάδη- Έρογλου, η οποία δεν έχει ακόμη διευθετηθεί λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Οσμάν Ερτούγ ανέφερε πως για το κοινό ανακοινωθέν η τουρκική πλευρά ετοίμασε τρία κείμενα, τα ΗΕ ετοίμασαν ένα κείμενο, το οποίο αντίκρισαν θετικά, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είπε, είχε σοβαρές δυσκολίες. «Στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει πρόβλημα με την ουσία. Μέσω διαμεσολαβητών λαμβάνουμε τις πληροφορίες ότι έχουν δυσκολίες λόγω ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής». Υποστήριξε ακόμη πως η τ/κ πλευρά «έδειξε ευελιξία, αλλά το αδιέξοδο δεν πηγάζει από αυτήν. Σημείωσε δε ότι οι συγκλίσεις δεν γίνεται να μην ληφθούν υπόψην, λέγοντας ότι η νέα Κύπρος θα οικοδομηθεί πάνω σε αυτές».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: