Τρομάζει η πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης




Ολη την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κυκλοφορούσε η φημη για διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, ειδικά για το θέμα των νέων μέτρων. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν πρέπει να επιβληθούν ή όχι.

Λόγω αυτού, η γενική διευθύντρια κ. Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα γίνουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Η δήλωση ήταν μία μεγάλη εξέλιξη από μόνη της. Στο Ταμείο αποφάσισαν να κάνει τη δήλωση η ίδια η κ. Λαγκάρντ για να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο θέμα και επειδή στόχευαν να δείξουν ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί άλλες περικοπές και ότι αυτοί που ζητούν νέα μέτρα ειναι Ευρωπαίοι. Αυτός είναι ο ένας λόγος,

            Ο βασικός λόγος βέβαια είναι όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό ΑντώνηξΣαμαρά. Για 45 λεπτά συζητούσαν οι δυό τους τους κινδύνους για την Ελλάδα στην περίπτωση που αυτή η επιθεώρηση κρίνει ότι πρέπει να επιβληθούν μέτρα.

            Ο πρωθυπουργός φέρεται να της υπογράμμισε ότι η επιβολή νέων μέτρων θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή του και τη χώρα. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί έπραξαν ότι είχαν υποχρέωση να πράξουν, ότι επιβεβαιώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα –το παραδέχθηκε και η ίδια στη δήλωση της – και ότι τα άκρα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύονται την κρίση.

Είναι γνωστό ότι στο Ταμείο και στα υψηλά δώματα του επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Μία δοκιμασμένη πηγή, που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των αξιωματούχων του Ταμείου, μας είπε ότι φοβούνται τη πιθανότητα της κοινωνικής έκρηξης. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται με τόση ακρίβεια το σοβαρότατο αυτό θέμα…

Φωτογραφία ΔΝΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: