Τριμερή στις Βρυξέλλες με τους Ρομπάι και Μπαρόζο για εμπλοκή Ε.Ε. στο Κυπριακό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνάντηση με τους Ρομπάι και Μπαρόζο θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να συζητήσουν τρόπους εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος θα βρίσκεται στην έδρα της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα συνέλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά τις συνομιλίες χθες στη Λευκωσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, το ζήτημα τέθηκε από κυπριακής πλευράς και παρουσιάσθηκε η συνολική προσέγγιση της Λευκωσίας καθώς και ο τρόπος εμπλοκής της Ένωσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Ρομπάι φέρεται να αντιλαμβάνεται την προσέγγιση της κυπριακής Κυβέρνησης, γι’ αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να συζητηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν, ώστε να εξευρεθούν τρόποι εφαρμογής της ιδέας αυτής. Είναι σαφές από την πρόταση πως η Λευκωσία δεν επιδιώκει παράκαμψη των Ηνωμένων Εθνών, ούτε και να υπάρξει παράλληλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τεχνοκράτης της Ε.Ε. συμμετέχει στην ομάδα Ντάουνερ και παρέχει, όποτε του ζητηθεί, τεχνογνωσία που αφορά στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να θεωρείται εμπλοκή της Ένωσης στο Κυπριακό. Αυτό που εξηγήθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιχειρηματολογώντας για την πρόταση αυτή, είναι πως μια λύση που δεν θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, θα έχει επιπτώσεις και στην ίδια την Ε.Ε., από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος-μέλος.

Στις συνομιλίες Αναστασιάδη- Ρομπάι, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημερώθηκε για τις διεργασίες που γίνονται για επανάληψη των συνομιλιών. Συζήτηση έγινε και για την οικονομία. Όπως πληροφορούμαστε, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την επικείμενη άφιξη στο νησί της Τρόικας, το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, αλλά τα προβλήματα με τις τράπεζες (έλεγχος κεφαλαίων κ.λπ.). Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να είπε πως δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» και παρέπεμψε στην εφαρμογή Μνημονίου. Είπε δε πως θα βοηθά όπου και όποτε μπορεί, ώστε η Κύπρος να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, σημαντικό μέρος αναλώθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, στις προοπτικές του οποίου φαίνεται να επενδύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δημόσια, ο κ. Ρομπάι ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ελπίδας για την Κύπρο, τονίζοντας ότι «η ΕΕ είναι σαφής για το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: