Το “Κόμμα του Τσαγιού” και στην Ευρώπη;




Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ, κατά τον Gideon Rachman, είναι να διαλυθεί η πολιτική συναίνεση που το διέπει (FINANCIAL TIMES, «Watch out for the rise of the European Tea Party»).

Η διαφορά των Ευρωπαίων από τους Αμερικανούς, έγκειται στη δέσμευση για την καλή λειτουργία του συστήματος και στην αντίληψη ότι ο συμβιβασμός δεν συνιστά προδοσία. Η ευρεία συναίνεση του κέντρου αποτελεί την παραγνωρισμένη ισχύ της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης (το σύνολο των ηγετών των 28 κ-μ εργάζονται μαζί για την επιβίωση του ευρώ).

Προσφάτως ωστόσο η αδύναμη οικονομία, η κούραση από την λιτότητα, ο θυμός για τη μετανάστευση και η πικρία έναντι μιας απομακρυσμένης ΕΕ στήριξαν την άνοδο αντι-καθεστωτικών και εθνικιστικών-πολιτικών κομμάτων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο (Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Φιλανδία, Αυστρία).

Δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, ακόμη και ένα μικρό κράτος μπορεί να παρακωλύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το περιθώριο ευελιξίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων περιορίζεται από τη δημοτικότητα των λαϊκιστικών κομμάτων.

Οι Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «Κόμματος του Τσαγιού», καθώς τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών αυξάνονται, ενόψει δε της διευρυμένης δικαιοδοσίας του Ευρωκοινοβουλίου, είναι δυνατό να μπλοκαριστούν αποφάσεις σχετικές με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, με σημαντικούς διορισμούς και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αν και τα ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα διαφέρουν μεταξύ τους, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με το «Κόμμα του Τσαγιού»: την αντι-ελιτίστικη ρητορική, την εναντίωση στη μετανάστευση και το πολιτικό στυλ (το σύστημα είναι διεφθαρμένο, η κοινωνία θα καταστραφεί και επομένως ο συμβιβασμός αποτελεί προδοσία).

Οι διεργασίες του «Κόμματος του Τσαγιού» απείλησαν με χρηματοπιστωτικό πανικό τις ΗΠΑ, μια χώρα που εδώ και αιώνες έχει διασφαλίσει την εμπιστοσύνη στο δολάριο. Για την ΕΕ, που ακόμη εργάζεται προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ, η άνοδος ενός ευρωπαϊκού «Κόμματος του Τσαγιού» θα ήταν καταστροφική.

http://www.ft.com/cms/s/0/eb265a64-3a42-11e3-b234-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: