Την συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος




Του Δημήτρη Μανή

Προπύργιο σταθερότητας σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ειδικά αυτή την χρονική περίοδο, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Λευκό Οίκο.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό εισπράττουμε και αυτό ενισχύουμε στις επαφές που έχουμε αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ με αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θέμα της Χρυσής Αυγής και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι: «Οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι υπόλογοι και υπόδικοι, ενώ κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι» και πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα και η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της Ελλάδας πριν από δύο εβδομάδες».

«Είμαστε δημοκρατία» τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός «μια δημοκρατία που λειτουργεί και η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Όσοι υπονομεύουν την δημοκρατία αντιμετωπίζουν συνέπειες και όσοι παραβιάζουν το νόμο έρχονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη. Όλα γίνονται βάση νόμου και η δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα και δημοκρατική ομαλότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του έλληνα Πρωθυπουργού, η συνάντηση μιας ώρας περίπου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια της επαφής που είχε ο κ. Σαμαράς πριν από περίπου δύο μήνες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τις τηλεφωνικές επαφές που έχουν οι δύο ηγέτες.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από αμερικανούς και ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και με βάση αυτό το στόχο πραγματοποιούνται οι επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων προωθείται μια επίσκεψη της Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένυ Πρίτσκερ, συνοδεία ομάδας επενδυτών, στην Ελλάδα. Αξιωματούχοι από την ελληνική πλευρά τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει σημαντικά το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια θα συμβάλλει στην περαιτέρω προσέλκυση επενδυτών.

Παράλληλα, οι κ. Σαμαράς και Μπάιντεν συζήτησαν της λεπτομέρειες σχεδίου για την εκπαίδευση και, πιθανώς, τον εξοπλισμό των ελληνικών υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων και αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αποστολής, αξιωματούχοι των υπηρεσιών αυτών έχουν ήδη μεταβεί και θα μεταβούν και άλλοι για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως για το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και καθώς η ΕΕ δεν έχει ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στράφηκε στις ΗΠΑ που έχουν σημαντική  εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.

Οι κ. Σαμαράς και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τις πρόσφατες προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, συζήτησαν ευρεία γκάμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων.  Ο κ. Μπάιντεν «τόνισε την στρατηγική σπουδαιότητα της Ελλάδας σαν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια.  Ο αμερικανός Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την συνεχιζόμενη αφοσίωση του στο να κάνει τις δύσκολες, αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε οικονομική σταθερότητα».  Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «σημαντική πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μπάιντεν «υποσχέθηκε επίσης την συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη προς τις προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει την οικονομία της ποιο ανοιχτή και ανταγωνιστική».

Τέλος οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προς την επανένωση της Κύπρου και επ’ αυτού ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να συναντηθούν με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους διαπραγματευτές, αντίστοιχα, σαν ένα θετικό βήμα προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών».

Πηγή: http://gr.voanews.com/content/samaras-biden/1761821.html

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: