Συμφωνία στη Γερουσία, στον αέρα η Βουλή




Η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ και τερματισμό της μεγάλης κρίσης που ξέσπασε στην Αμερική πριν από 16 ημέρες. Συμφώνησαν επίσης για την άμεση επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν κλείσει από την 1η Οκτωβρίου.

Κλειδί για τη συμφωνία ήταν οι ηγέτες των δύο κομμάτων στη Γερουσία, ο Δημοκρατικός Χάρι Ρίντ και ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, οι οποίοι παραμέρισαν τις διαφορές τους για να αποτραπεί μεγαλύτερη κρίση που θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία.

Βασικά πρόκειται για ένα προσωρινό νομοσχέδιο για το όριο των δημοσίων δαπανών που θα ισχύσει έως τις 15 Ιανουαρίου.Προβλέπει τη δημιουργία Επιτροπής που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι εάν δεν βρουν τρόπο συνεννόησης μέχρι τότε, το κράτος θα κατεβάσει ξανά τα ρολά.

Βέβαια οι Αμερικανοί πολιτικοί, έχουν δρόμο να διανύσουν ακόμα για να επαναλειτουργήσει το κράτος.

Οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Βουλή “δεν έχουν ανέβει στο τρένο¨, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δεν έχουν συμφωνήσει με το κείμενο της Γερουσίας. Και εάν δεν συμφωνήσουν και εάν δεν ψηφίσουν μέχρι τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, η συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Γερουσίας δεν ισχύει. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει “μετά το δείπνο”, όπως δήλωσε πηγή του Κογκρέσου, δηλαδή στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (3 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδος).

Το μεσημέρι ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή Τζον Μπόνερ είχε ενημερώσει τους ηγέτες της Γερουσίας ότι προτίθεται να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα υπερψηφιστεί με τη βοήθεια των Δημοκρατικών. Ομως αργότερα ένας συνεργάτης του ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση. Η συνεδρίαση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής θα ξεκινήσει στις 3 το αόγευμα (τοπική ώρα).

Αυτή η υποχώρηση προβλημάτισε και ανησύχησε τους επιτελείς του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού θα συναντηθεί με την Πρόεδρο Ομπάμα στις 2.25 το βράδυ τοπική ώρα, διότι στην περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία πρέπει να ληφθούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης για να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι ζωτικές υπηρεσίες του κράτους.

Πρόκειται για ένα κομματικό παιγνίδι από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών. Το Κόμμα του Τσαγιού φαίνεται ότι επηρεάζει δραματικά τα πράγματα μέσα στο Κόμμα σε σημείο που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής και άλλοι αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικανών να είναι κυριολεκτικά όμηροι της ακροδεξιάς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα πιστεύει πως η συμφωνία θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του κράτους και θα αποφευχθεί η χρεωκοπία του αμερικανικού δημοσίου.

Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τους ηγέτες της Γερουσίας, και κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει αμέσως σε αποδοχή της συμφωνίας.

Για το ίδιο θέμα, το πρακτορείο Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσαν:

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ ανακοίνωσε και επισήμως ότι επιτεύχθηκε διακομματική συμφωνία στο Σώμα προκειμένου να ψηφιστεί η αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που παραμένουν κλειστές από την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ρέιντ είπε ότι κατόπιν διαπραγματεύσεων ο ίδιος και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ κατέληξαν σε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, την οποία ανακοίνωσαν οι δύο πολιτικοί στο ημικύκλιο της Γερουσίας, θα αυξηθεί το όριο του χρέους και θα ανοίξουν αμέσως οι υπηρεσίες που είχαν κλείσει ενώ θα συγκληθεί μια επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό του 2014.

Ο Μακόνελ είπε ότι η ψηφοφορία στη Γερουσία ενδέχεται να γίνει σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος είχε αρνηθεί οποιοδήποτε συμβιβασμό εάν δεν περιλάμβανε όρους για τον τερματισμό της χρηματοδότησης του προγράμματος μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, του λεγόμενου Obamacare, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προκαλέσει καθυστερήσεις στην έγκριση της συμφωνίας. Και αυτό γιατί, όπως είπε, το χρονικό σημείο στο οποίο θα γίνει τελικά η ψηφοφορία “δεν θα κάνει καμία διαφορά” στο αποτέλεσμα.

PHOTO: President Barack Obama meets with House Minority Leader Nancy Pelosi and other members of the House Democratic leadership in the Oval Office. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: